Reportaža

Pirotski fotograf planira da konkuriše za Ginisa. Prikupio više od hiljadu kačketa sa svih meridijana

Poznati pirotski fotograf Siniša Jelenkov, zaposlen inače u Video centru Opšte bolnice Pirot, poseduje ogromnu kolekciju kačketa od više od 1000 primeraka sa svih meridijana. Njegovu kolekciju jedinstvnom čini to što, za razliku od drugih kolekcionara širom sveta koji kupuju kačkete, svaki kačket Siniša je dobio na poklon od prijatelja i poznanika. Među kačketima ima i primeraka iz Laosa, Kine, Kambodže, afričkih zemalja, Indije, Australije, Novog Zelanda, iz svih zemalja sveta. Siniša kačkete prikuplja četvrt veka, a kako kaže u razgovoru za Pirotske vesti, svaki kačket ima svoju priču. 

-Za svaki kačket vežu me uspomene na drage ljude, prijatelje, kolege, poznanike i za mene ta kolekcija ima neprocenjivu vrednost. Ni sam ne znam tačan broj ali ima najmanje hiljadu kačketa. Uskoro planiram da napravim popis, da ih izbrojim i da možda konkurišem i za Ginisa. Ima kolekcionara sa daleko većim brojem kačketa, ali je moja kolekcija jedinstvena po tome što su svi kačketi poklon, ni jedan nisam kupio-kaže Jelenkov.

On planira i da organizuje izložbu kačketa, na inicijativu svojih prijatelja, pre svih profesorke engleskog Ivane Igić i već razmišlja o tome na koji način da kačkete prezentuje široj javnosti.

-Uz svaki kačket imam podatke ko mi ga je poklonio i kada. Kolekcija je ogromna i u svom stanu više nemam gde da ih sklanjam pa sam morao da ih naređam na gomilu ali i to ću da rešim. Među kačketima imam i poklone od poznatih ličnosti, poput Dejana Bodiroge, koji mi je poslao kačket preko našeg poznatog međunarodnog košarkaškog trenera Olivera Kostića-kaže Jelenkov.

Magija fotografije u dvorištu Božidara Manića Žolija

Fotografiju sam zavoleo još kao klinac. Imao sam sreću da odrastam blizu dvorišta legendarnog fotografa Božidara Manića Žolija, fotografa Slobode. Nas nekoliko klinaca provodili smo letnja popodneva čekajući čika Žolija da na motoru krcatom fotografskom opremom dođe sa posla. Onda bi počinjala magija. U pomoćnim prostorijama gde mu je bila laboratorija razvijao bi filmove a nakon toga bi fotografije kačio na žici za veš da se suše. Momenat kada bi na papiru počeli da se pojavljuju obrisi ljudi, predela za nas su bili nešto neverovatno. Prava magija. To nikada neću zaboraviti. Još tada sam znao da ću biti fotograf. Velika želja mi je da se u Pirotu napravi izložba radova pokojnog čika Žolija jer su njegove fotografije zaista neverovatno i svedoci jednog prohujalog vremena-kaže Jelenkov za Pirotske vesti.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker