Srbija

Pirotski ćilim na poštanskoj marki Pošte Srbije izdatoj povodom 100 godina postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu

Šare pirotskog ćilima našle su se na poštanskoj marki koju je izdala Pošta Srbije, a povodom 100 godina postojanja Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije. Reč je o prigodnom izdanju poštanskih marki  povodom velikog jubileja ove važne institucije.

pirotski ćilim poštanska marka

Izdanje je umetnički realizovala akademski grafičar Marija Vlahović, uz stručnu saradnju Biljane Jovičić, načelnika Odeljenja za registra ZIS-a.

Poštanska marka sadrži umetnički stilizovana nekoliko ćilima sa Rašićevom šarom, šarom Gugutke na direci, Kuveru, Bombe i Venci.

tabak pošte srbije

Osim marke sa motivima pirotskog ćilima, ova prigodna edicija sadrži i marke na kojima su prikazane zgrada u Krunskoj 14, gde je bilo prvo sedište tadašnje Uprave za zaštitu industrijske svojine, kao i portret dr Janka Šumana, prvog predsednika Uprave. Takođe, prikazana je i zgrada Zavoda u ulici Kneginje Ljubice 5 u Beogradu, ali i prvi patent koji je registrovan u Srbiji davne 1921. godine – kazan za pečenje rakije, pronalazača Milana T. Jovanovića, kazandžije iz Novog Sada.

.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker