Lokalna samouprava

Pirotski brendovi izuzetno zapaženi na Novosadskom sajmu – čak 15 medalja za pirotski kačkavalj, peglanu…

Danas je na konferenciji za novinare u Ugovornoj okružnoj privrednoj komori predstavljen ogroman uspeh pirotskih proizvođača kačkavalja i peglane kobasice koji su u konkurenciji ogromnih prehrambenih kompleksa uspeli da osvoje čak 15 medalja. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je novinarima da je ogromno ulaganje grada u promociju i pomoć proizvođačima pirotskih brendova u poslednjih desetak godina urodilo plodom za šta je dokaz i izuzetan nastup na Novosadskom sajmu.

-Mi iz Gradske uprave desetak i više godina izdvajamo ozbiljna sredstva za razvoj poljoprivrede i to ima i efekta. Novosadski sajam poljoprivrede je najznačajniji sajam te vrste u regionu i kada naši proizvođači dobiju 15 medalja to je zaista više nego dobar rezultat. Veoma mi je drago što pirotski brendovi izlaze u javnost i van teritorije Srbije. Mi smo dosta novca uložili u zaštitu geografskog porekla pirotskog kačkavalja, pirotskog ćilima, ove godine ćemo nadam se završiti i sertifikaciju pirotske peglane kobasice, ali ako nemate proizvođače onda je sve to džaba. Mi ih imamo, imamo kvalitetne proizvođače i to je podsticaj i za nas da uložimo još veća sredstva kako bi se još više unapredila proizvodnja pirotskih brendova-kazao je Vasić.

Veroljub Mihajlović, iz Opšteg udruženja preduzetnika kazao je da je u zadnjih sedam godina osvojeno ukupno 80 medalja. 

-Nama je posebno drago kako su nas primili u Novom Sadu i što smo pokazali veličinu našeg kraja na ovom elitnom događaju-kazao je Mihajlović.

Direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević kazao je da je ova godina, kada je o osvojenim nagradama na različitim sajmovima reč, možda i najuspešnija u istoriji škole. 

-Pokazali smo zavidan nivo kvaliteta, osvojili smo dve velike zlatne medalje, dve zlatne i plaketu na Novosadskom sajmu. Te nagrade još više obavezuju i mi ćemo se potruditi da u narednim godinama radimo još kvalitetnije i da iz naših klupa izađe puno kvalitetnih i izuzetno kvalifikovanih mlekara, pekara, mesara-kazao je Đorđević.

Profesor Aleksandar Mančić iz Mlekarske škole kazao je da su ove godine poslali četiri proizvoda na ovogodišnji Sajam.

-Sva četiri proizvoda dobili su zlatne medalje, a naš pirotski kačkavalj od kravljeg mleka je imao maksimalnih sto poena. Poslali smo kačkavalj od kravljeg mleka, kačkavalj mešanac, beli sir i urdu-kazao je profesor Mančić.

Pirotski proizvođači takmiče se sa Karneksom, Juhorom, Zlatiborcem….

Dragiša Jovavanović dobitnik zlatne medalje za pirotsku peglanu kobasicu kazao je da se pirotski proizvođači na Novosadskom sajmu nadmeću sa brojnim gigantima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje poput Carnexa, Zlatiborca, Juhora i mnogih drugih.

-Mi iz godine u godinu šaljemo uzorke i takmičimo se sa najvećim proizvođačima iz Srbije ali i regiona. Naša peglana kobasica svake godine dobija samo zlatne medalje. To govori da je naša peglana kobasica u samom vrhu i mi imamo jedini proizvod koji se dobija na skroz prirodan način bez ikakvih veštačkih uticaja sa najboljim vrstama mesa-kazao je Jovanović novinarima.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker