Kultura

Pirotski bibliotekari na seminaru u Trebinju gde su prezentovani najnoviji trendovi iz ove oblasti

Trebinje je u četvrtak i petak, 26. i 27. aprila, bilo domaćin stručnog skupa bibliotekara „S korisnicima, za korisnike – neobavezno, neuobičajeno, inovativno“. O aktuelnosti teme stručnog okupljanja u organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske svedoči i veliki broj učesnika skupa iz celog regiona, blizu tri stotine, među kojima su bili i bibliotekari iz Pirota i Dimitrovgrada.
Nadica Кostić, direktorka Narodne biblioteke Pirot, i Bojana Mitić, diplomirani bibliotekar, su u svom izlaganju „Umpe-lumpe u bibliotekama?“ govorile o razlici između ostvarenih i neostvarenih biblioteka, koje su to s obzirom na uslove rada i probleme koji su u većini biblioteka slični osobenosti koje jednu biblioteku čine manje ili više uspešnom.

Negujući ono što je ranije dostignuto kao kvalitet, Narodna biblioteka Pirot je uvela i brojne novine, kao što je tinejdžerski i kutak za biblioterapiju, čitaonica za lica sa poteškoćama u čitanju, manifestacije „Čitalačka značka“ i Festival stripa. Elizabeta Georgiev, dipl. bibliotekar saradnik Narodne biblioteke „Detko Petrov“ i vrlo svestrani autor, svoje dugogodišnje iskustvo u radu sa decom i mladima pretočila je u više knjiga koje je na zanimljiv način prezentovala okupljenim bibliotekarima.


Preduslov postojanja i opstanka biblioteka, zaključak je ovogodišnjeg stručnog skupa Društva bibliotekara Republike Srpske, nesumnjivo jesu korisnici, međutim, pred naletom novih tehnologija i medija, dolazi do preobražaja klasičnih biblioteka. Biblioteke se sve više osavremenjuju a usluge koje pružaju svojim korisnicima se usložnjavaju, što i od samih bibliotekara iziskuje sve veće znanje i angažovanje, kreativnost i inovativnost, kao odgovor na izazov kako, u doba prezasićenosti mnoštvom ponuda, sačuvati ili bolje reći odnegovati i zadržati korisnika.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker