Gradska hronika

Pirotsko selo Dojkinci: Zagudele Njegoševe gusle

Zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović i predsednik MZ Dojkinci Ivica Veljković, otvorili su izložbu Udruženja umetnika radnika Srbije i Crne Gore u rekonstruisanom Domu kulture u Dojkincima.

-Lokalna vlast će u svakom pogledu podržavati ovakve manifestacije i nastojaćemo da one postanu tradicionalne, kako bi ostale nekim budućim pokolenjima-kazao je Panajotović.

Dom kulture koji je rekonstruisan jesenas uz pomoć akademaca sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta bio je premali da primi sve posetioce iz Dojkinaca, ali i okolnih sela, pa i, iz Pirota.

Prema rečima Ivice Veljkovića i Radojka Solujića, predsednika pomenutog udruženja sa sedištem u Gronjem Milanovcu, svoja ostvarenja na platnu, zatim  skulpture u drvetu i bronzi, dekupaže, bakroreze, drvoreze Dojkinčanima je predstavilo tridesetak umetnika sa područja Srbije i Crne Gore. Među umetničkim svetom bilo je i dosta pisaca.

Nesvakidašnju manifestaciju koja  Dojkincima otvara vrata  da se nađu na kululturnoj mapi Srbije, ali i Crne Gore, inicirao je član tog udruženja Milivoje Tričković, iz Dojkinaca  koji se i sam bavi rezbarenjem.

Gosti su izrazili zadovoljstvo prijemom u Dojkincima, a domaćine je prijatno iznenadio nastup  Udruženja “Sjeverac” iz Podgorice, koji podržavaju sve manifestacije koje se bave očuvanjem tradicije.

Branko Bato Krković iz Andrijevice, Milovan Mišo Kuburović Kolašina, Radoslav Rade Petrović sa Cetinja i Radomir Lale Čović iz Pljevalja, kažu da idu svuda gde se čuva srpska tradicija, a narodu se obraćaju onako kako najbolje znaju i umeju: guslama i pesmama. -Ne bi smo prevalili ovoliki put, da nije tako kažu ovi čuvari srpske  tradicije iz Podgorice.

Preduzimljivi predsednik u Dojkincima Ivica Veljković, koji je na tom mestu nepune tri godine, u izjavi za PV najavljuje  još nekoliko manifestacija do kraja godine, tačnije ovog leta i jeseni.

Jer, kako kaže,  Dojkinčani malo više vole svoje selo u odnosu na neke druge i upravo zato selo ima šanse da opstane i da se u njemu  pristojno živi. Program manifestacije vodila je novinarka Kristina Minić, iz pirotskog dopisništva Belami TV.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker