Lokalna samouprava

Pirotske crkve zaštićene od propadanja

Nakon Tijabarske crkve, koja je potpuno renovirana, završava se i renoviranje Pazarske crkve, tačnije uređenje enterijera crkve, ali i sanacija temelja koji su zbog vlage i zbog činjenice da su ukopani u zemlju, predstavljali potencijalnu opasnost po objekat centralne gradske crkve.

Radove je danas obišao predsednik opštine Pirot Vladan Vasić zajedno sa opštinskim većnikom Aleksandrom Ćirićem.

Vasić je kazao da je nakon ulaganja u okolne crkve, poslednjih godina mnogo urađeno i na renoviranju gradskih crkava, koje su bile u veoma lošem stanju.

-Ono što smo uradili u Tijabarskoj crkvi, urađeno je i ovde. Urađeno je podno grejanje sa mogućnošću priključivanja na toplanu ili izgradnje sopstvenog kotla. To je zaista veoma značajno u zimskom periodu za vernike koji dolaze u crkvu. Sa druge strane, mi smo crkve zaštitili od propadanja, obnovili ih. U ovoj crkvi je dosta toga urađeno na sanaciji temelja i vlage, otkopavani su zidovi i sanirani temelji. Unutra su ozbiljni radovi izvršeni. Ove godine smo oko pet miliona izdvojili za ove namene, prošle godine 7.5 miliona, naredne godine ćemo takođe oko 5 miliona uložiti.  Ovde ćemo negde sa oko 2.5 miliona dinara nastaviti uređenje enterijera, zaštitu zidova, ugradnju kotla, zaštitu obloga i spoljašnjosti, a pokušati da rešimo i celo dvorište. Oko dva miliona ćemo pokušati da obezbedimo i za Tijabarsku crkvu za sređivanje zvonika, i još milion dinara za druge crkve. Nastojimo da naši verski objekti imaju podršku lokalne samouprave kako bi u pristojnijim uslovima mogle da rade i žive-zaključio je Vasić.

pazarska crkva_1

Jerej Miljan Panić kaže da je od suštinske važnosti za Pazarsku crkvu bila sanacija vlage i dotrajalog poda.

-Ovi radovi su bili od suštinske važnosti za sam hram. Prošle godine smo obeležili 180 godina od izgradnje hrama, koji je imao oduvek probleme sa podzemnim vodama i vlage jer je ukopan u zemlju. Nastavljeni su radovi početkom septembra i to nam je bilo suštinski važno da se radi sanacija i zaštiti hram od propadanja. Zamenjen je dotrajali pod i urađena hidroizolacija.Imamo veliku i značajnu pomoć od lokalne samouprava na čelu sa predsednikom Vladanom Vasićem jer su oni pokazali visok stepen razumevanja i angažovanja oko obnove hramova i u Pirotu i u okolini-zaključio je jerej Panić.

pazarska crkva_2

On je dodao da bi radovi trebali u potpunosti da budu završeni do kraja meseca, kako bi se predstojeći Božić, koji je slava Pazarske crkve, dočekao u renoviranom hramu.

pazarska crkva_3

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker