Gastronomija

Pirotske Bogojavljenske pihtije

Srpska pravoslavna crkva i vernici 20. januara slave Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg velikog proroka koji je ne samo najavio, već i video očekivanog mesiju. Sveti Jovan je jedna od većih slava u Srbiji, pa mnoge domaćice pažljivo pripremaju slavsku trpezu. Da li će ona biti  mrsna ili posna zavisi od toga na koji dan pada ovaj praznik, ali pošto  je ove godine  u petak, trebalo bi da trpeza bude posna. Mnogi će slavu obeležiti i tokom vikenda pa će se u domovima  naći i neizbežne pihtije.

Iako se  pirotskim mesarama mogu naći gotove pihtije mnoge  domaćice su ovih dana kupovale svinjske i teleće nogice od koji su same  kuvale Bogojavljenske pihtije. Po tradiciji one se pripremaju  na Krstovdan, kada se inače posti, a jedu se  na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista.  U našem narodu postoji izreka da se u Bogojavljenskoj noći pomišlja želja a na Bogojavljenje se  jedu pihtije. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

Pihtije se kuvaju od suvih i svežih svinjskih nogica, ušiju, repa ali se obavezno dodaje i svinjska kolenica  i teleća noga. Domaćice koje kuvaju pihtije znaju kako da ih začine  biberom i belim lukom a tokom kuvanja se mora sakupljati masnoća i pena akoja se nakuplja na površini. Prilikom serviranja po želji im se dodaje  ljuta mlevena paprika.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker