Pirotske Bogojavljenske pihtije
Srpska pravoslavna crkva i vernici 20. januara slave Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg velikog proroka koji je ne samo najavio, već i video očekivanog mesiju. Sveti Jovan je jedna od većih slava u Srbiji, pa mnoge domaćice pažljivo pripremaju slavsku trpezu. Da li će ona biti mrsna ili posna zavisi od toga na koji dan pada ovaj praznik, ali pošto je ove godine u petak, trebalo bi da trpeza bude posna. Mnogi će slavu obeležiti i tokom vikenda pa će se u domovima naći i neizbežne pihtije.
Iako se pirotskim mesarama mogu naći gotove pihtije mnoge domaćice su ovih dana kupovale svinjske i teleće nogice od koji su same kuvale Bogojavljenske pihtije. Po tradiciji one se pripremaju na Krstovdan, kada se inače posti, a jedu se na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista. U našem narodu postoji izreka da se u Bogojavljenskoj noći pomišlja želja a na Bogojavljenje se jedu pihtije. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Pihtije se kuvaju od suvih i svežih svinjskih nogica, ušiju, repa ali se obavezno dodaje i svinjska kolenica i teleća noga. Domaćice koje kuvaju pihtije znaju kako da ih začine biberom i belim lukom a tokom kuvanja se mora sakupljati masnoća i pena akoja se nakuplja na površini. Prilikom serviranja po želji im se dodaje ljuta mlevena paprika.