Lokalna samouprava

Pirotska sela, Orlja i Bazovik, proglašena zaraženim područjem afričkom kugom svinja

Na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sela Orlja i Bazovik proglašena su zaraženim područjem od afričke kuge svinja. Kako nam je rekao pomoćnik gradonačelnika Pirota u Orlji su dve domaće svinje bile zaražene u jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Domaće svinje su na human način uklonjene i ukopane na propisan način. 

Panajotović je istakao da se teritorija u prečniku od tri kilometra, od mesta žarišta, proglašava zaraženim područjem, a teritorija od deset kilometara se smatra ugroženim područjem. Nažalost, afrička kuga svinja ne jenjava i kao ugrožena sela proglašena su i sela prema Dimitrovgradu – Obrenovac, Srećkovac, Milojkovac, Planinica i Činiglavci, s obzirom da su zaražena područja Dimitrovgrad, Gradinje i Lukavica.

Veterinarska inspekcija je popisala stanje u svim gazdinstvima na zaraženom području, kako bi se dobilo brojčano stanje. Zabranjeno je premeštanje svinja sa jedne teritorije na drugu, kretanje domaćih žvotinja van gazdinstva, trgovina i drugo, a vlasnici gazdinstava su dužni da se pridržavaju svih naloženih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze. Meso zdravih svinja može se koristiti jedino za ličnu upotrebu, uz sve neophodne preglede, rekao je Panajotović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker