Reportaža

Pirotska peglana kobasica uskoro od mesa poludivljeg konja sa Stare planine

Pirotska peglana kobasica – takozvana “Boemska potkovica” koja se pravi u prvom registrovanom pogonu za proizvodnju pirotske peglane kobasice,  uskoro će početi da se pravi i od mesa poludivljih konja sa Stare planine koji su u vlasništvu farme “Šilja” a napasaju se po vrletima Stare planine. Ugovor o poslu koji može da znači mnogo za dalju komercijalizaciju peglane kobasice potpisali su u subotu na Staroj planini na farmi “Šilja” Dalibor Tošić, vlasnik pomenutog pogona i kafane “Boem” i Miodrag Lilić, vlasnik farme “Šilja”. Na ovaj način može se rešiti poslednjih godina sve izraženiji problem nedostatka mesa za proizvodnju peglane kobasice s obzirom da, iz godine u godinu, proizvođači imaju sve veće probleme da dođu do kvalitetnog mesa za peglanu kobasicu jer na Staroj planini ima sve manje koza i ovaca. Tošić i Lilić su potpisali i protokol koji označava i početak priprema za pokretanje prve registrovane klanice za kopitare u ovom delu Srbije. Pirotska peglana kobasica od mesa poludivljeg konja već je dobila nagradu na Novosadskom sajmu u kategoriji lokalnih brendova, ali i na Ukus festu u konkurenciji 1.500 proizvoda, što dovoljno govori da je reč o proizvodu koji sigurno ima budućnost.

Lilić kaže da se zadnjih tridesetak godina bavi čuvanjem stoke na Staroj planini.

-Mi smo čekali trideset godina da se pojavi neko ko će pirotski brend, koji je u nekom nivou od dvestotinak odraslih grla stoke, da preradi u proizvod koji će biti cenjen od potrošača iz Srbije i inostranstva. Mi danas na Staroj planini imamo oko 300 grla krupne stoke u organskoj proizvodnji i oko 1.000 grla sitne stoke, što ovaca, što koza u organskoj proizvodnji. To je potencijal koji obećava. U gradu i nižim predelima su suše, a ovde je trava bujna i ima je u izobilju. Mi konačno imamo nekoga ko će direktno od nas proizvođača da, bez zamrzavanja, bez dodataka preraditi to meso i dati kao finalni proizvod krajnjem korisniku-kazao je Lilić.

Krdo konja će se uvećavati

Kako kažu Lilić i Tošić, za proizvodnju peglane kobasice koristiće se grla iz takozvanog “remonta stada”, odnosno, grla koja su slabija i koja bi verovatno stradala od vukova u divljini. Takođe, s vremena na vreme menjaće se pastuvi kako ne bi došlo do ukrštanja rodnih linija u krdu. Najkvalitetnija grla će ostati u krdu koje će se vremenom povećavati i predstavljati pravu turističku atrakciju. Iako je reč o konjima koji su privatno vlasništvo, oni slobodno prelaze na desetine kilometara po staroplaninskim predelima pa se često mogu videti i na Babinom zubu, na putu ka Midžoru i u mnogim drugim delovima Stare planine.

 

Vlasnik restorana “Boem” i pogona za proizvodnju pirotske peglane kobasice koji ovaj delikates proizvodi tokom čitave godine, a ne samo zimskih meseci, Dalibor Tošić, kazao je novinarima se ugostiteljstvom bavi dve decenije, a zadnjih deset godina je aktivan proizvođač i učesnik na Sajmu pirotske peglane kobasice.

-Video sam da je Stara planina ogroman neiskorišćeni potencijal. Napravili smo dogovor sa vlasnikom farme “Šilja”. Ja očekujem stvarno dobru saradnju, a najbitnije je da pokažemo kupcima odakle potiče stoka. Potiče iz organske proizvodnje. Prošle godine smo registrovali prvi pogon za proizvodnju pirotske peglane kobasice. Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Upravi veterine, koji su doneli novi pravilnik koji je omogućio i malim proizvođačima da prodaju svoje proizvode na tržištu, mi smo dobili pravni osnov i registrovali prvu preradu mesa. Tu ćemo za mesec dana tržištu ponuditi i prve količine pirotske peglane kobasice od mesa poludivljih konja sa Stare planine. Uradili smo i razne studije, konsultovali se sa doktorima veterine i dobili vrlo dobre rezultate. Na Novosadskom sajmu smo osvojili zlatnu medalju za kvalitet, a takođe i na prolećnom Ukus festu, ta peglana kobasica je dobila nagradu za najbolji ukus u kategoriji suhomesnatih proizvoda, u konkurenciji od 1.500 proizvoda-kazao je Tošić.

 

Povezani članci:

http://www.pirotskevesti.rs/gradska-hronika/pirotska-peglana-kobasica-najbolji-ukus-srbije-veliko-priznanje-za-boemsku-potkovicu/

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Odbačeni u prirodu i uspeli da prežive sami i hladnoću i sušu i sad bi da ih pojedu. Nek nek kupe ergelu, nego hoće iz prirode ono malo divljih konja. Mustanzi su ponos Amerike, prerija, simbol slobode, ovi naši bi pojeli i orla sa zastave samo da mogu (masovno se truju pesticidima). Odakle tolika pohlepa, gramzivost bez trunke etike, morala, odgovornosti.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker