Reportaža

Pirotska peglana kobasica i kačkavalj hit Sajma turizma u Beogradu(FOTO)

Štand Turističke organizacije Pirot na jedom od najvećih sajmova turizma u Evropi koji se do nedelje održava na Beogradskom sajmu izazvao je ogromno interesovanje posetilaca iz celog sveta koji su mogli da probaju specijalitete poput pirotske peglane kobasice i pirotskog kačkavalja iz Mlekarske škole, ali i upoznaju se sa prirodnim lepotama na brošurama Turističke organizacije.

Pogledajte galeriju fotografija sa ove manifestacije.

Pirotski štand nalazi se na udarnom mestu na ulazu iz hale 3 u halu 4 Beogradskog sajma, a pirotski specijaliteti i fotografije Stare planine bile su pravi magnet za posetioce Beogradskog sajma. 

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je Pirotskim vestima da je ovo jedna od najvažnijih turističkih manifestacija na kojoj se prezentuje kompletna turistička ponuda našeg kraja.

-Osmu godinu za redom učestvujemo na ovoj međunarodnoj manifestaciji koja ove godine okuplja preko 1.000 izlagača iz više od 50 zemalja. Ono što je kod nas centralna tema jeste seoski turizam. Povećavamo broj kategorisanih kuća i ovo je odlična prilika da privučemo turiste iz cele Srbije ali i drugih zemalja. Pogotovu nam je interesantno beogradsko tržište i tržište Vojvodine. Tu su svi naši brendovi poput pirotskog ćilima, pirotskog kačkavalja i peglane kobasice, a prezentujemo i manifestacije poput Festivala staroplaninskih jela, Festival majstora pirotskog roštilja i druge manifestacije koja nas očekuju u ovoj godini. Takođe prezentujemo i nove programe obilaska vodopada i manastira u pirotskom kraju za kojima vlada sve veće interesovanje turista iz zemlje i inostranstva-kaže Zlatkov.

U petak je na štandu Pirota održana prezentacija pirotskih tradicionalnih jela poput punjene paprike, sarme i drugih specijaliteta a štand je obišao i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Sajam traje od 27. februara do 2. marta.

 

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

6 Comments

 1. Ma dobra je i kobasica i kačkavalj,nema šta.Ali,ovo je sajam turizma pa pitam TOP-a i ljude iz organizacije,koliko noćenja prodadoste i koliko turista će te da dovedete ove sezone u Pirot i okolinu ?
  Dnevnice ste uzeli,Beograd ste videli ali nas zanima krajnji efekat a to je broj noćenja i gde ćete da ih ostvarite !!!Peglanu i kačkavalj lako ćemo da im prodamo.

  1. Dragi naš Domaćine, evo da i Vama TOP da par informacija, odnosno odgovora. Prvo, ako ste pravi domaćin i interesuju Vas podaci o broju nocenja i dolascima imate dve varijante: 1. da pogledate podatke na sajtu RZZS Niš, ili da pozovete telefonom i dobijete podatke, ili pod 2. da svratite do kancelarije TO Pirot i dobijete informaciju ako Vas baš to najviše interesuje i mi Vam preporučujemo varijantu pod brojem 2, sigurni smo da znate gde se nalaze prostorije TO Pirot. Primera radi, mi ćemo Vam dati podatke sa kojima mi raspolažemo i koji su efekti nastupa na Sajmovima turizma. U 2013. ostvareno je 16618 noćenja ( 8323 domaći i 8295 strani), u odnosu na 2012. kada je bilo 14989 noćenja ili 2011. godinu sa ostvarenih 13539, s obzirom na činjenicu da Pirot raspolaže sa svega 130 kreveta u gradu. Što se tiče seoskog turizma, u 2013.je ostvareno blizu 1000 noćenja, za razliku od 2012. godine kada je ostvareno svega 214 noćenja. Ukoliko imate dodatnih pitanja, predloga, sugestija, stojimo Vam na raspolaganju.

   1. Dragi TOPe, nemojte toliko ozbiljne odgovore, pa Domacin zeli da nipodastava sve u Pirotu, njemu nista ne valja, on zeli da kritikuje, a ne da cuje Vas i Vase odgovore.

 2. Ja razumem da Vi iz TOP-a branite sebe i svoja radna mesta.I to je u redu. Niste vi krivi što ,kako rekoste u Pirotu ima samo 130 kreveta i što,na primer Pirot nije mogao da obezbedi još 500 ležaja za vreme sajma peglane kobasice .Hvalite se brojem noćenja i u duhu političara statistički gledano iskazujete “povećanje broja turista” u odnosu na neke preošle godine .Kad povećate za “nešt malo” nešto što je “ništa” onda je to lep uspeh !!!Statistički gledano,kad podelite broj ostvarenih noćenja sa brojem dana u godini ,to vam dođe 45.5 noćenja dnevno !Pa sa toliko turista samo portiri u tim hotelima ne mogu platu da si zarade a kamo li da se pravi akumulacija i proširuju kapaciteti.Uozbiljite stvar i kao organizacija pomozite ugostiteljima i lokalnoj samoupravi da izistinski pokrenu turizam u našoj opštini pa sledeće godine na sajam ponudite 500 kreveta da ljudi zaista imaju gde da dođu i probaju naše lokalne specijalitete.

 3. Hotel Pirot se renovira, bice ukras grada i razvojna sansa i za Staru planinu, kao i za rekretivno-sportski turizam, za tranzitni turizam. Zaposlice ljude itd. Sta sad imate da kazete vi koji za sve sto je dobro nadjete neku manu!?
  sifra: glasam za br 7!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker