Lokalna samouprava

Pirotska peglana kobasica dobiće i evropsku oznaku zaštićenog geografskog porekla?

Šef Odseka za deklarisanje hrane Ministarstva poljopvirede Branislav Raketić izjavio je za Tanjug da će u drugoj polovini godine Evropskoj komisiji biti predat zahtev za registraciju pirotskog kačkavalja, ariljske maline i fruškogorskog meda, a u radi se na tome da evropsku oznaku kvaliteta dobije i pirotska peglana kobasica, najavio je Raketić u izjavi Tanjugu, prenosi B92.

Pomenuti proizvodi, po Raketićevim rečima, u proceduri su za dobijanje oznake, urađene su sve neophodno specifikacije a jedan od preduslova da bi se zvanično podneo zahtev za registraciju ovih proizvoda na EU tržištu je donošenje Zakona o šemama kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode. Po njegovim rečima, to bi trebalo da se, shodno programu rada Vlade, desi u drugom kvartalu ove godine, a na osnovu nezvaničnih najava od strane zvaničnika EK, poslate specifikacije proizvoda su u redu.

pirotska peglana kobasica

Raketić: Pirotsku peglanu kobasicu čeka lepa budućnost

Osim pomenutih proizvoda, u toku je priprema dokumentacije da za evropsku oznaku zaštićenog geografskog porekla konkuriše još jedan pirotski proizvod – pirotska peglana kobasica. Reč je o proizvodi koga čeka lepa budućnost, a u Srbiji je već napravljen dobar brend iako proizvod još uvek nije zaštićen, mada se uveliko na tome radi, kazao je Raketić.

Grad Pirot je pokrenuo proceduru zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice i prema najavama iz Gradske uprave, tokom ove godine pirotska peglana kobasica trebalo bi da postane treći proizvod iz pirotskog kraja sa zaštićenim geografskim poreklom, pored pirotskog kačkavalja i pirotskog ćilima.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker