Gradska hronika

Pirotska pamet konstruisala robotizovan sonar

Đaci Tehničke škole Pirot Jovana Spasić i Jovan Jončić, sa mentorom profesorom programiranja Bojanom Ćirićem napravili su  kompleksan uređaj – robotizovan sonar. Reč je o robotu koji skenira prostor i detektuje pokrete i predmete, a interesantno je da je i interfejs koji omogućava da se robotom upravlja putem računara,  i sam uređaj delo ovih nadarenih đaka. Profesor Ćirić kazao je Pirotskim vestima da je reč o kompleksnom projektu koga su uspešno uradili njegovi đaci čime su stekli izuzetno dragoceno teorijsko i praktično znanje.

-Jovana je smer – informacione tehnologije, gde je puno naučila o programiranju. Ovaj projekat predstavlja spregu sa elektronikom. Jovan Jončić je mehatroničar, takođe maturant. On je kompletno osmislio mehanički deo, sredio elektroniku i omogućio komunikaciju sa računarom-kaže profesor Ćirić.

Jovana Spasić kaže da je njen deo projekta radila u programskom jeziku C#.

-Imali smo poteškoće prilikom izrade ali smo sve uspešno prevazišli. Sonar meri distancu u odnosu na neki objekat, vrši inicijalno skeniranje, detektuje promene i prikazuje na ekranu-kaže Jovana.

Jovan Jončić kaže da robot pomoću ultrazvučnog senzora meri razdaljinu, pomoću lasera se usmerava u željenom pravcu. Upravljanje može da se vrši i softverski i preko džojstika.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker