Gradska hronika

Pirotska Opšta bolnica: Novi mobilni digitalni rendgen aparati

Opšta bolnica u Pirotu, zahvaljujući razumevanju nadležnog ministarstva i upornosti menađžmenta, nabavila je dva nova digitalna rengen aparata, čime je radiologija, ali i ortopedija znatno osavremenjena.

Kako ja danas kazao direktor ove ustanove  Dr Goran Petović, ovo je posle nekoliko decenija prva nova oprema te vrste , koja se uklapa u postojeću, što znači da će  procedure snimanja pacijenata i dijagnostika, kao i operativni zahvati znatno biti unapređeni.  Jedan aparat čija se montaža očekuje naredne nedelje vredi 20,5 miliona dinara, a drugi koji je već u funkciji 12,5 miliona dinara-precizirao je dr Petrović.

Dr Nenad Zdravković, načelnik radiologije i zamenik direktora i dr Nebojša Jovanović, načelnik  ortopedije i pomoćnik direktora konstatovali su da je reč o  najsavremenijim rendgen aparatima, koji  imaju ogromnu memoriju od čak 150 hiljada snimaka, rade kvalitetnija snimanja i što je najvažnije zraćenje pacijenata je daleko manje od onog  na starim aparatima.

Rukovodstvo pirotske Opšte bolnice je na današnjoj konferenciji za medije naglasilo da liste čekanja za mnoge procedure  više ne postoje, i da se uz pripremljenu dokumentaciju i analize, procedure na hirurgiji kuka i katarakte na primer,  završavaju za nekoliko dana. Uskoro se očekuje i završetak zamene  matične ploče na skeneru, što znači da će posle toga i on biti u funkciji.

Jedan od noviteta u Bolici je i elektronska evidencija dolaska i odlaska osoblja s posla i magnetne identifikacione magnetne  kartice koje pomažu  lakšu identifikaciju u komunikaciji sa pacijentima i  kolegama.   Lekari su dobili zelene na kojima su sve njihove generalije, medicinske sestre ljubičaste, a nemedicinsko osoblje plave.

Dr Goran Petrović je podsetio građane da je još svega nekoliko dana besplatan pregled sluha i da mogu da se pregledaju i oni koji nemaju overene knjižice.  U dosadašnjoj kampanji pregleda sluha, u ORL ambulanti pregledano je 86 pacijenata. Kod dvoje je konstatovano teško oštećenje sluha, 11  je dobilo dijagnoze lakšeg oštećenja, dok 23 pacijenta imaju srednje opštećenje sluha.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker