Pirot kroz vekove

Pirotska kulturno-umetnička društva u Arhivskom ogledalu prošlosti

Kulturno-umetničko društvo „Predrag Bošković Pavle” osnovano je kao Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ 25. aprila 1908. godine, sa sedištem u Pirotu. Osnovali su ga radnici i zanatlije iz Pirota. Između dva svetska rata pored hora, formirane su diletantsko-dramska i muzička grupa, pa su priređivane zabave i pozorišne predstave.

Društvo menja ime 1931. godine u Kulturno-umetničko društvo „Branko Radičević“ i kao takvo dočekuje Drugi svetski rat. Nakon oslobođenja, pod starim imenom „Abrašević“, obnavlja svoj rad najpre samo hor. Pod imenom Prosvetno društvo „Abrašević“, od 29. septembra 1946. godine deluje u okviru Mesnog sindikalnog veća. Ponovo su formirane muzička i diletantska grupa, folklorna i recitatorska sekcija. Polovinom 1951. godine menja ime u Kulturno-umetničko društvo „Predrag Bošković Pavle“ kao jedino gradsko društvo koje čuva i neguje tradiciju pevanja, sviranja, igara, govora, nošnji i običaja. Od 1981. godine dobija prostorije u zgradi Doma kulture. Pri Društvu je radilo i istureno odeljenje Niže muzičke škole, kao i vokalne grupe „Piroćanke“ i „Piroćanci“.

RKUD “Prvi maj” osnovan 1970. godine


Radničko kulturno-umetničko društvo „Prvi maj“ osnovao je Radnički savet Industrije odeće „Prvi maj“ na sednici 19. januara 1970. godine sa sedištem u Pirotu. Osnivačka skupština društva održana je 5. marta 1970. godine u sali fabrike „Prvi maj“. Cilj formiranja ovog društva bio je negovanje izvornog folklora, izvorne narodne muzike i pesme. Pri formiranju izabrani su organi: Skupština, Upravni odbor, Programski savet i Nadzorni odbor. Pri društvu su radile sledeće sekcije: folklorna, muzička, dramska, likovna, baletska, manekenska, grupa Renesans. Društvo je prestalo sa radom 2003. godine u okviru pripreme za privatizaciju Industrije odeće „Prvi maj“.

tekst i fotografije – Istorijski arhiv Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker