Lokalna samouprava

Pirotska konfekcija na francuskom tržištu, proširenje kapaciteta u Pirotu i Dimitrovgradu

Proizvodi kompanije “E Miroljo”, koja uspešno radi u pogonima nekadašnjeg giganta Prvog maja, mogli bi uskoro da se nađu na zahtevnom i prestižnom francuskom tržištu jer vlasnik ove kompanije Eduardo Miroljo, kako javljaju bugarski mediji, uskoro otvara čak 24 prodavnica širom Francuske, najpre u prestonici Parizu, a zatim i u manjim gradovima širom Francuske. Eduardo Miroljo je u izjavi bugarskom portalu Capital.bg najavio i širenje kapaciteta u Pirotu i Dimitrovgradu. 

Reč je zapravo o bugarskoj modnoj marki Dika, koja se proizvodi u Pirotu i Dimitrovgradu, u pogonima ove italijanske kompanije, piše bugarski portal Capital.bg.

Miroljo je kupio, naime, jedan francuski trgovinski lanac koji je u procesu likvidacije. Zadržaće i deo zaposlenih a probna prodaja proizvoda ove robne marke u Francuskoj pokazala je zadovoljavajuće rezultate.

Prodavnica u Parizu je već otvorena i nalazi se u čuvenoj trgovačkoj ulici “Rue de Renne”. Osim Pariza, prodavnice će biti otvorene i u Lionu, Tuluzu, Turu, Grenoblu, Sent Etjenu, Monpeljeu i drugim gradovima.

-Uskoro će biti rekonstruisan treći i počeće obnavljanje četvrtog proizvodnog pogona u našim fabrikama u Srbiji, u Pirotu i Dimitrovgradu-najavio je Miroljo i dodao da će to biti dovoljno za snabdevanje s novom robom svih prodavnica DiKa-kazao je Miroljo.

U Pirotu je u toku rekonstrukcija hale prema nekadašnjem Poletu gde će se raditi ženska konfekcija, najverovatnije za francusko tržište, dok će se u postojećoj hali raditi muška konfekcija. 

Vasić: Proširenje kapaciteta – nova radna mesta

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić komentarišući ovu vest kazao je za Pirotske vesti da se pokazalo da je “E Miroljo” odličan investitor i da raduju vesti da se širi proizvodnja u Pirotu i da kompanija napreduje.

-Raduje činjenica da će roba marka DiKa, koja se proizvodi u Dimitrovgradu i Pirotu, biti plasirana širom Francuske i Evrope. Očekujemo dalju rekonstrukciju i ulaganje u naše fabrike jer to znači i povećanje broja radnika koji će biti upošljeni. Ima najava da će maloprodajna mreža i u Srbiji da se formira i širi. Ipak, i kod nas je aktuelan problem nedostatka radne snage za tekstilnu industriju koji je izražen i u susednoj Bugarskoj. Zbog toga je Grad Pirot pokrenuo inicijativu prekvalifikacije i obuke za rad u tekstilnoj struci-kazao je Vasić Pirotskim vestima.

 

Problemi sa nedostatkom proizvodnih radnika

Kompanija “E-Miroljo” zavrišila je poslovnu 2018. godinu sa 130 miliona evra prihoda, što je pet miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Planom je bilo predviđeno čak 145 miliona evra prihoda, ali se podbacilo zbog nedostatka proizvodnih radnika, prevashodno u Bugarskoj, kazao je Miroljo.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker