Obrazovanje

Pirotska Gimnazija ustanovila 23. oktobar za Dan škole – Toga dana proslaviće 142. rođendan

Tokom istraživačkog rada na pisanju monografije “Pirotska gimnazija 1879 – 2019” autorski tim koji su činili, profesori istorije pirotske Gimnazije, Davor Lazarević, Vladica Tošić i Igor Stamenović, ustanovio je da Škola sa tradicijom od 140 godina ne obeležava nijedan datum iz svoje bogate istorije kao Dan škole. Tim povodom autorski tim za izradu monografije o Školi uputio je predlog Školskom odboru, direktoru Škole i Nastavničkom veću Gimnazije Pirot da donesu odluku kojom se 23. oktobar ustanovljava za DAN GIMNAZIJE PIROT.

Na ovaj način, saopštava Centar za komunikaciju Gimnazije, obeležavalo bi se sećanje na odluku kojom je škola osnovana (11. oktobra 1879. godine po starom kalendaru u odnosu na koji se novi kalendar u 19. veku razlikuje 12 dana). Autori su, takođe, predložili da se povodom istog datuma ustanovi OKTOBARSKA PLAKETA kao svojevrsno priznanje koje bi se povodom Dana Gimnazije Pirot dodeljivalo istaknutim pojedincima, ustanovama i organizacijama koji su dali doprinos Školi u smislu unapređenja nastave, uslova za rad, ili na neki drugi zapaženi način.

Nastavničko veće Gimnazije je podržalo ovaj predlog, a Školski odbor je, kao najviši organ Škole, doneo  Odluku o određivanju 23. oktobra za Dan škole Gimnazije Pirot. Ovogodišnji Dan škole, 142. rođendan Gimnazije Pirot, zbog epidemiološke situacije, biće obeležen bez svečane akademije, ali nizom aktivnosti učenika i profesora u Školi.

Organizovan je literarni, likovni i foto konkurs, o temi „Gimnazija Pirot – škola za sva vremena“. U petak, 22.oktobra Učenički parlament organizuje humanitarnu akciju „Hranimo se zdravo i mi, budimo humani svi“- sakupljanje voća i povrća za korisnike Narodne kuhinje Crvenog krsta. Ovo je tradicionalna akcija povodom oktobra – meseca zdrave hrane. U holu Škole biće izloženi likovni radovi učenika, a specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio – vizuelne umetnosti pravi kratak film o temi – Utisci jednog gimnazijalca.

Gimnazija sadašnjim i nekadašnjim učenicima i profesorima čestita Dan škole. Svojim saradnicima, prijateljima, lokalnim medijima, Upravi grada i svim Piroćancima zahvaljuje na podršci i dosadašnjoj saradnji, sa nadom da bude još uspešnija i bolja!

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker