Obrazovanje

Pirotska Gimnazija i Francuski institut potpisali Konvenciju o razvoju bilingvalne nastave

Pre jedanaest godina, 2009. godine, pirotska Gimnazija započela je prve aktivnosti na realizaciji dvojezične nastave, da bi 2012. godine zaživelo prvo odeljenje bilingvalne nastave. Nastava je vremenom unapređivana, a tim profesora sticao je stalno nova znanja i veštine za rad sa učenicima. Veliki doprinos tome dala je veoma dobra saradnja sa francuskim institucijama, Kompanijom Tigar Tajers i upravom grada Pirota. Danas je u Gimnaziji, u cilju unapređenja rada dvojezičnih odeljenja, potpisana Konvencija sa Francuskim institutom koja se obnavlja svake druge godine. Konvenciju su potpisali direktor Francuskog instituta, Franck Hidinga, i direktorka pirotske Gimnazije, Ivana Kostadinović.

Goste iz Francuske pozdravila je direktorka pirotske Gimnazije, Ivana Kostadinović, izrazivši veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i nadu da će ona permanentno biiti unapređivana.

Direktor Francuskog instituta, Franck Hidinga, je istakao da Insitut i Francuska ambasada poklanjaju veliku pažnju razvoju francuskog jezika u Srbiji. Insistirali su da ove godine u Pirotu bude francuska lektorka jer smatraju da je Pirot jedan od nosilaca bilingvalne nastave u Srbiji. Vrlo je važno da dvojezična nastava ne bude samo zastupljena u Beogradu već i izvan glavnog grada što pokazuju ovakvim gestom i da će radom lektora biti dat još veći značaj bilingvalnoj nastavi.

Potpisivanje Kovencije veoma imponuje Školi i veoma je značajno za dalji razvoj nastave u dvojezičnim odeljenjima smatra, direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović.

“Čuli ste da smo jedna od nekoliko gimnazija u Srbiji gde postoje bilingvalna odeljenje i negujemo takav vid nastave. Ta saradnja se stalno unapređuje, bez obzira na trenutne epidemiološke okolnosti, i stalno nalazimo nove načine za uspešan rad. Ugovor se potpisuje na dve godine. Želim da istaknem da mi imamo nekoliko učenika koji se sada školuju u Francuskoj i Rumuniji, a bili su učenici bilingvalnih odeljenja. To znači da ova nastava ima budućnost, da je veoma korisna za učenike i nas kao Školu  i narvno za grad u celini. Takođe, imamo izuzetnu saradnju sa osnovnim školama u gradu i profesorima francuskog jezika, i moram da istaknem da se naši profesori stalno usavršavaju za rad u bilingvalnom odeljenju, i to ne samo profesori francuskog. Tu su i profesori informatike, metematike, biologije, hemije, fizike, sociologije i radimo na tome da se taj tim proširi”. izjavila je Ivana Kostadinović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker