ObrazovanjeOstale vesti

Pirotska Gimnazija domaćin promocije udžbenika ruskog jezika “Ni puha ni pera”

Pirotska Gimnazija bila je domaćin promocije udžbenika ruskog jezika, pod nazivom “Ni puha ni pera”, kojoj su prisustvovali učenici, profesori Škole, predstavnicu Uprave grada Pirota i Okruga i drugi gosti. Reč je o novom, savremenom udžbeniku, prvom ovakve vrste u našoj zemlji, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS.

Kompanija NIS i Gimnazija u Pirotu uspostavili su saradnju 2017. godine. Tada je NIS Gimnaziji donirao milion dinara za adaptaciju i opremanje kabineta za ruski jezik. Pirotska Gimnazija je, inače, stalni učesnik NIS olimpijade iz ruskog jezika, na kojem učenici ove Škole ostvaruju zapažene rezultate.

Direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović, kaže da je veoma počastvovana što je Škola domaćin promocije jednog izuzetnog udžbenika koji omogućava uspešno savladavanje početnog nivoa ruskog jezika.

“Samo nekoliko ustanova u Srbiji je bilo domaćin ovakve promocije. Gimnazija, pored engleskog, francuskog i italijanskog jezika, neguje i ruski jezik. Imamo velike uspehe na takmičenjima i uopšte u nastavi ruskog jezka. Profesorka Marina Vacić to odlično radi, motiviše učenike i imaju različite vannastavne aktivnosti. Kao rezultat toga su mnogobrojni projekti kojima smo konkurisali kod različitih ustanova, pa tako i kod NIS-a koji nam je svojevremeno potpuno opremio jedan kabinet, a saradnja se i dalje nastavlja” – izjavila je direktorka Kostadinović.

Profesorka ruskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, Bojana Sabo, jedna od autorki udžbenika, kaže da joj je jako drago što pirotska Gimnazija sa toliko ljubavi neguje ruski jezik i bavi se ruskom književnošću i kulturom.

“Za mene je ovo veliki trenutak, s obzirom na to da, nažalost, u našoj zemlji od sedamdesetih godina prošlog veka nisu postojali udžbenici ruskog jezika koji su prilagođeni našem govornom području, tako da je za nas, za mene lično, ovo veliki trenutak. Jako sam srećna što to danas mogu da podelim ovde sa učenicima i profesorima pirotske Gimnazije” rekla je profesorka Sabo.

Udžbenik ruskog jezika “Ni puha ni pera” namenjen je brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika za odrasle. Pristup je savremen, po ugledu na aktuelne udžbenike stranih jezika, sa inovativnom metodom učenja. Na zanimljiv i slikovit način, kroz upoznavanje kulturoloških sličnosti i razlika između Srbije i Rusije u potpunosti je moguće savladati početni nivo ruskog jezika. U sticanju komunikativnih sposobnosti pomažu brojni primeri iz porodičnog, studentskog i poslovnog okruženja, ali i svakodnevnog života u Rusiji.

Promociji udžbenika prisustvovali su, pored ostalih gostiju, i načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić i, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić. Na svečanoj promociji učenici Gimnazije priredili su prigodan program.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker