Lokalna samouprava

PIROT – ZELENI GRAD: Kompostana, gasifikacija grada, gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, samo su neki od projekata koji će dodatno unaprediti sistem za tretiranje otpada u Pirotu

Grad Pirot ima jedan od najboljih sistema za tretman otpada u Srbiji, aktivirani su sistemi za primarnu i sekundarnu separaciju otpada, Pirot ima i jednu od najmodernijih sanitarnih deponija u zemlji, a ono što su projekti koji će se u budućnosti realizovati jeste izgradnja kompostane, koja će dati novu dimenziju već dobro razrađenom sistemu za tretman otpada, ali i gasifikacija grada koja nam predstoji, zaključio je danas gradonačelnik Vasić. Grad Pirot je takođe ušao u projekat izgradnje prečišćivača otpadnih voda koji je jedan od najvrednijih projekata u poslednjih desetak godina sa ogromnim pozitivnim efektom na očuvanje životne sredine.

regionalna deponija pirot

-Poslovi na zaštiti životne sredine su istorijski jer imamo istorijski nasleđene probleme ali i dnevno-operativni, jer moramo što je moguće bolje da upravljamo dnevnim problemima. Mi smo napravili sanitarnu deponiju za Pirotski okrug i možemo da budemo stvarno zadovoljni načinom na koji ona funkcioniše. Mi smo stalno radili na unapređenju sistema upravljanja otpadom, da deponija ne bude samo namenjena za odlaganje, već i za upravljanje otpadom, da se otpad razvrstava i dalje tretira u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Zbog toga smo pokrenuli sistem primarne i sekundarne separacije, ljudi u naseljima imaju dve kante za suvi i mokri otpad, nekoliko vrste kontejnera za razvrstavanja otpada, a u samoj deponiji imamo postrojenje za sekundarnu separaciju otpada gde se radi na razvrstavanju otpada koji ide u dalju prodaju-kaže Vasić.

Izgradnja kompostane najznačajniji plan na unapređenju sistema upravljanja otpadom u Pirotu

-Mi imamo značajnu finansijsku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj i francuske agencije za razvoj. To je donacija od skoro 7.7 miliona evra, razgovaramo sa Ministarstvom i o drugim problemima poput rekultivacije postojećeg smetlišta koje se nalazi na ulazu u grad, pored reke, očekuje nas i čišćenje istorijskog otpada na lokaciji bivšeg preduzeća Dragoš, tu će nam takođe pomoći Ministarstvo, a kako bi se tu gradili proizvodni objekti-kazao je Vasić.

Očekuju nas radovi na gasifikaciji Pirota

Kako je kazao gradonačelnik Vasić, Pirotu predstoji gasifikacija.

-Interkonekcija između Niša i Sofije se uveliko gradi ali mi očekujemo i izgradnju veze ka našoj toplani i industriji, a zatim i partnera za sekundarnu gasifikaciju. Očekuje nas i javno-privatno partnerstvo za uvođenje biomase u toplanu, a važno je da nema više javnih objekata u Pirotu koji zagađuju vazduh. Najveći zagađivači vazduha nisu ni industrija ni kotlarnice, već saobraćaj i individualna ložišta. To su problemi koje ćemo dugoročno rešavati, ne možemo ljudima da kažemo da se ne greju, ali možemo da ih edukujemo, da im objasnimo da treba da koriste drva za ogrev koja su što je moguće više suva, da aktiviramo dimničarsku službu sa Komunalcem da se za dve godine očiste svi dimnjaci u gradu, da stvorimo uslove za priključak na gas-kazao je gradonačelnik Vasić.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker