Lokalna samouprava

Pirot – Zeleni grad – dokumentarni film produkcije Astra

Gradska toplana u Pirotu jedna je od prvih u zemlji koja je uvela komprimovani tečni gas kao osnovni energent. Ova investicija je realizovana početkom  prošle grejne sezone i  energana Senjak radi na komprimovani prirodni gas koji važi za “zeleni” energent.  Osim ove investicije, koja je deo nastojenja Gradske uprave da Pirot sa dobrim razlogom nosi epitet zelenog grada, u planu je realizacija izuzetno važne investicije – izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a na Regionalnoj deponiji Pirot realizuje se niz projekta koji su deo ove strategije.

 

Vodovod I kanalizacija: Izgradnja Crpne stanice Berilovac

U izgradnju moderne Crpne stranice Berilovac, koja je omogućila da ceo grad ima bolju i zdravu pijaću vodu, uloženo je 1.8 miliona evra. Skoro svake godine, u vreme obilnih padavina, događalo se da po nekoliko dana pola grada, zbog velike mutnoće, nema ispravnu vodu za piće.Sada je ugrađena  nova oprema koja treba da unapredi kvalitet vode u mesecima kada je velika mutnoća vode. Cisterne na ulicama sada su prošlost, jer je počela sa radom fabrika vode, koja će imati kapacitet od  270 litara u sekundi.

Regionalna deponija Pirot i JKP Komunalac

 

U  prvoj  fazi  radova je Izgrađena je hala budućeg postrojenja za sekundarnu separaciju otpada, u drugoj fazi predstoji uređenje okoline i pristupnih puteva, a u trećoj opremanje neophodnom opremom za funkcionisanje ovog kompleksnog sistema. Iznad ove hale biće kompostana. Želimo da se biljni otpad koji može da se iskoristi, odvoji. Dobili smo podršku Ministarstva za izradu idejnog projekta za kompostanu, poručuju iz Regionalne deponije Pirot.
JKP Komunalac, takođe u saradnji sa Gradskom upravom i Regionalnom deponijom ove godine počeće sa realizacijom strateški važnog projekta primarne selekcije otpada. 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker