Gradska hronika

Pirot zahvaljujući Tigar Tyresu postaje srpski Davos iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu

Zbog konferencije “Bezbedni ljudi i bezbedne mašine”, koju u hotelu “Ana Lux” u Pirotu organizuju kompanija Tigar tajers i Privredna komora Srbije (PKS), predstavnik PKS Dragan Stevanović nazvao je Pirot “srpskim Davosom” iz oblasti bezbednosti na radu. Reč je o prvoj konferenciji posvećenoj bezbednosti i zdravlju na radu koja se održava u našoj zemlji, naveo je Stevanović na otvaranju ovog događaja. On je dodao da konferenciji prisustvuju predstavnici velikih industrijskih kompleksa iz Srbije – perjanice srpske industrije,  koji daju poseban značaj ovoj tematici. 

Direktor kompanije Tigar tyres Igor Zemit kazao je otvarajući konferenciju da glavni inicijator održavanja ovog važnog skupa zapošljava bezmalo 4.000 ljudi, a proizvodi – gume, koje su prvi element bezbednosti vozila.

-Iz tehničko-tehnoloških razloga fabrike autoguma imaju mnogo potencijalno rizičnih tačaka. Zbog toga je bezbednost kod nas na prvom mestu i zbog toga kompanija Mišelin poslednjih dvadeset godina ozbiljno radi na unapređenju bezbednosti i zdravlja svih naših radnika u svim svojim fabrikama širom sveta. To je bio i motiv da se po prvi put u Srbiji organizuje ovakva Konferencija-kazao je direktor Zemit.

 

Paskal Okser, predstavnik Mišelin grupe, kazao je da je veoma srećan što prisustvuje ovom važnom skupu – pionirskom u Srbiji.

-Specifičnost ovog skupa ogleda se u pružanju informacija o dobrim primerima iz oblasti bezbednosti u industrijskim kompleksima. Želeo bih da dodam da smo u Pirotu u poslednje dve godine sproveli poseban program koji se tiče bezbednosti i zdravlja na radu a koji je rezultirao činjenicom da je tokom ovog perioda prepolovljen broj povreda na radu. U svim svojim fabrikama, Mišelin grupa svoje zaposlene stavlja na prvo mesto-poručio je Okser.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić prisustvovala je otvaranju skupa i kazala da je država kroz svoje organe, prvenstveno kroz Republičku inspekciju rada, neizostavan segment bezbednosti na radu.

-Država je neminovno prisutna kroz redovne preventivno-savetodavne preglede, redovne i vanredne kontrole. Sve ovo je neophodno da bude potkrepljeno i zakonskom regulativom-kazala je načelnica Tončić.

Dragan Stevanović, predstavnik Privredne komore Srbije kazao je na otvaranju da je značaj ovog skupa nemerljiv.

-Ovo je prva konferencija sa ovom temom u novijoj istoriji Srbije i siguran sam da će postati tradicionalna i mogu reći da će Pirot postati srpski Davos u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu. Kompanija Tigar Tyres je nama dobro poznata, ovde se mnogo brige poklanja bezbednosti na radu koja se stavlja na prvo mesto, dakle profit nije u prvom planu-kazao je Stevanović.

Nakon uvodnih predavanja predstavljeni su proizvodi kompanija koje se bave proizvodnjom opremom koja ima veliku važnost u oblasti bezbednosti na radu. Predstavljeni su svetski noviteti koje nudi kompanija MSA, ali i bezbednosne ograde, odnosno metalne barijere koje se kompletno proizvode u Pirotu, u pogonima kompanije Dim Energy. Ovi noviteti izazvali su veliko interesovanje među predstavnicima vodećih srpskih industrijskih giganata.

 

Konferenciji prisustvuju predstavnici vodećih srpskih kompanija koje vode posebnu brigu Petrohemije, NIS-a, Henkela, Heliosa, Trajala i mnogi drugih kompanija.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker