Lokalna samouprava

Pirot u znaku pirotskog ćilima. Održava se prvi Sajam pirotskog ćilima

Pirot je ovih i narednih dana u znaku pirotskog ćilima, a već je počeo prvi Sajam pirotskog ćilima, čije će zvanično otvaranje biti priređeno u subotu u 18:30 na Otvorenoj letnjoj sceni, najavili su pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović i zamenik gradonačelnika Miloš Colić.

-Svrha ove manifestacije je promocija ćilimarstva, kulturne baštine, promocija onoga po čemu je Pirot poznat ne samo u Srbiji već i u svetu. U okviru Sajma ćilima biće izloženo dvadesetak najlepših primeraka pirotskog ćilma, i to u subotu od 18:30 na Otvorenoj sceni. Pozivam sve Piroćance da dođu, pogledaju ćilime. Ovde su uključene praktično sve ustanove kulture u Gradu i ovo je prvi sajam koji želimo da ostane upamćen-kazao je Colić i dodao da je ideja da se izgradi Muzej pirotskog ćilima na koga ćemo svi biti ponosni.

Pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović istakla je da je organizacija festivala zahtevna i da veruje da će festival postati tradicionalan.

-Svi naši građani moći će da vide dvadeset najreprezentativnijih pirotskih ćilima iz zbirke Muzeja Ponišavlja. U Galeriji Čedomir Krstić pirotske tkalje upoznaju sa tehnikama izrade ćilima sve zainteresovane građane. Na molbu Hilandara počela je izrada ćilimova koji će se naći u trpezi, rok za izradu je sedam meseci i planiramo da radimo replike ćilimova iz zbirke Muzeja-kazala je Golubovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker