Kultura

“Pirot u Drugom svetskom ratu I” – Rasvetljavanje važnih aspekata lokalne istorije

Iz štampe je izašla knjiga “Pirot u Drugom svetskom ratu I”, koja je nastala kroz saradnju Istorijskog arhiva u Pirotu i Udruženja istoričara Pirota, a zahvaljujući projektnom finansiranju od strane Gradske uprave Pirot. “Ovoga puta smo bili partneri na zadatku rasvetljavanja važnih aspekata lokalne istorije u predvečerje, tokom i neposredno po završetku Drugog svetskog rata” – ističe istoričar Davor Lazarević. Prva knjiga iz planirane trilogije čitaoce dovodi do početka bugarske okupacije Pirota, sa posebnim osvrtom na genezu komplikovanih srpsko-bugarskih odnosa i njihove lokalne refleksije koje su bile od značaja za život ljudi u pograničnom području.

Kako je u svojoj recenziji istakao prof. dr Aleksandar Životić, rukopis monografije predstavlja rezultat višegodišnjeg rada Davora Lazarevića I Predraga M. Vidanovića na istraživanju različitih aspekata političke I društvene istorije Pirotskog kraja. Pored instruktivnog predgovora napisanog u najboljim tradicijama srpske istoriografske škole, prvi deo monografije čine četiri poglavlja strukturirana po kombinovanom tematskom i hronološkom principu.

Polazeći od uverenja da se istorija Pirota u Drugom svetskom ratu ne može napisati bez temeljne analize različitih unutrašnjih i spoljnopolitičkih faktora, kao i društvenih fenomena koji su presudno oblikovali ratna dešavanja, autori su se odlučili da glavne događaje i procese predstave u širokoj perspektivi srpsko / jugoslovensko – bugarskih odnosa i njihovih reperkusija na lokalna zbivanja. Iz tog razloga je prvi deo monografije posvećen istorijskim procesima i događajima koji su doveli do stalnih srpsko-bugarskih političkih i vojnih tenzija.

Od sticanja državne nezavisnosti i uspostave međudržavne granice do početka Drugog svetskog rata pogranični sukobi, međusobni ratovi i diplomatski rivaliteti stavljali su Pirot i njegovu neposrednu okolinu u žižu srpsko-bugarskih suprotstavljenosti. Analizom pomenutih događaja i procesa, stručno ubedljivo i narativno upečatljivo su razjašnjeni i opisani uzroci, motivi i nosioci srpsko-bugarskih sukoba na tlu istočnog dela Srbije, a posebno Pirota.

Drugo poglavlje monografije je posvećeno društvenom, političkom, kulturnom i privrednom koloritu Pirota u međuratnom periodu. Predstavljanjem socijalne slike grada, autori su nastojali da predstave uzroke dubokih društvenih i revolucionarnih promena koje će zadesiti srpsko i jugoslovensko društvo u ratu i koje će na prostoru Pirota imati svoj specifičan odraz usko povezan s predratnim socijalnim i ekonomskim problemima.

Treća celina se odnosi na događaje koji su neposredno prethodili bugarskoj okupaciji istočnih krajeva Srbije, a koji su po svojoj prirodi sudbinski predodredili karakter I specifičnosti bugarske okupacione politike u samom Pirotu i njegovoj neposrednoj okolini. Aprilski rat, kratkotrajna borbena dejstva u okolini Pirota i početak života pod okupacijom do predaje okupacione vlasti bugarskim državnim i vojnim organima su našli svoj odraz u okviru četvrtog poglavlja knjige.

Foto:Istorijski arhiv Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker