Lokalna samouprava

Pirot svake godine finansira projekte verskih zajednica. Tim povodom raspisan nov konkurs

Grad Pirot duži niz godina finansira projekte verskih zajednica. Tako će biti i ove godine, i tim povodom raspisan je konkurs koji će trajati do 20. marta ove godine. Za konkursno finansiranje verskih zajednica odvojeno je pet miliona dinara i verovatno će prilikom rebalansa Budžeta biti izdvojena još dva miliona, kako bi se nastavile projektne aktivnosti od posebnog značaja, ne samo za Nišku eparhiju Srpske pravoslavne crkve, već i za grad Pirot kaže, pored ostalog, Bojan Ranđelović, član Gradskog veća zadužen za vanprivredu.

“Prošle godine smo započeli dva značajna projekta Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve i vezana su za Pazarsku crkvu u Pirotu. Prva faza je konzervacija i restauracija ikonostasa i ikona, a drugi projekat, koji je takođe u prvoj fazi, jeste rekonstrukcija Parohijskog doma. Za rekonstukciju ikonostasa Uprava grada je izdvojila tri miliona i sto hiljada dinara. Ikonostas je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i vrlo je bitan sa aspekta kulturno istorijske i umetničke vrednosti. Prema oceni konzervatora i vladike niškog, Arsenija, jedan je od najlepših ikonostasa u Srbiji i najvredniji u Niškoj eparhiji. Ukupna vrednost ovog projekta je 29 miliona dinara. Već je počela restauracija sa licenciranim konzervatorima i rastauratorima iz Beograda. Veliki je novac u pitanju i lokalna samouprava će fazno izdvajati sredstva za njegovu realizaciju. Očekuje se i pomoć Eparhije niške”- kaže Ranđelović.

Parohijski dom u Pazaru je takođe pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kaže Ranđelović, i prošle godine je izdvojeno za njegovu obnovu četiri miliona i sto hiljada dinara. Za drugu fazu radova, verovatno i završnu fazu, izdvojiće se nova sredstva. Već je zamenjena krovna konstrukcija, stolarija i započeti su unutrašnji radovi. Sledi završna faza radova na unutrašnjem uređenju, a zatim i fasadi. Ranđelović je podsetio da je izgrađen nov Parohijski dom u Tijabari, a u poslednjih četiri do pet godina oko desetak verskih objekata je renovirano u ruralnim sredinama na teritoriji Pirota. Prošle godine je grad finansirao izradu elaborata zaštite ikona iz potopljene crkve sela Zavoj.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker