Korona virus

Pirot spreman za početak masovne imunizacije. Zatvoreni bazen vakcinalni punkt

U skladu sa prioritetima koje je definisalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, odnosno stručni tim, najavljuje se masovnija imunizacija stanovništva. Reč je o javnim službama, licima starijim od 70 godina, zatim populaciona grupa između 60 i 70 godina i na kraju grupa od 18 godina pa nadalje. Tim povodom zasedao je Štab za vanredne situacije grada Pirota u užem sastavu sa članovima medicinske struke izjavio je dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja u Pirotu.

“Mi smo tokom vikenda održali sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije u užem obimu sa predstavnicima medicinskog dela. Razmatrali smo varijantu o formiranju punkta u gradu za izvođenje masovne vakcinacije. Na sastanku u Ministarstvu zdravlja, koji je održan prošle nedelje sa direktorima domova zdravlja, dobili smo uže instrukcije za sveukupnu organizaciju vakcinacije. Provereno je stanje spremnosti u smislu da li su obezbeđeni tehnički preduslovi, definisanje vakcinalnih punktova, ekipa koje će izvoditi vakcinaciju i deo koji se odnosi na obezbeđivanje odgovarajućih rashladnih uređaja za čuvanje vakcina”.

Lokalna samouprava Pirota aktivno učestvuje u formiranju vakcinalnog punkta prema nalogu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kaže dr Ilić.

“Odredili smo odgovorne osobe iz Doma zdravlja i Gradske uprave za tehnički deo formiranja vakcinalnog punkta. Dom zdravlja Pirot kao jedini izvođač same vakcinacije u tehničkom pogledu je definisao timove koji će raditi na vakcinalnom punktu. Bitno je reći da Dom zdravlja kao izvršilac vakcinacije raspolaže dovoljnim brojem timova i tehničkim preduslovima. Gradska uprava će sigurno pomoći sa svim propratnim stvarima koje su neophodne da sve bude bezbedno obavljeno. Kada će početi vakcinacija još uvek ne znamo. To će zavisiti od broja vakcina koje će stići u Srbiju, a onda prema definisanju prioriteta na republičkom nivou mi ćemo dobiti odgovarajuće vakcine i zeleno svetlo za početak vakcinacije.”

Vaccines Ð symbolic studio/sill life compositions

Ilić kaže da je Zatvoreni bazen određen za vakcinalni punkt kao jedini adekvatan prostor koji zadovoljava sve tehničke preduslove za obavljanje masovne vakcinacije. Da li će prostor biti maksimalno iskorišćen zavisi od broja osoba koje će se opredeliti za vakcinaciju. Sa aspekta struke dr Ilić je apelovao na građane Pirota da bez mnogo razmišljanja apliciraju i prijave se za jednu od vakcina koje im stoje na raspolaganju. Kada imamo ovakve bolesti najbolja prevencija je vakcinacija, pored ostalih mera koje se primenjuju. Ne treba imati dilemu oko toga koja je vakcina bolja. Sve vakcine su dobre, a najbolja je ona koja prva stigne i koja se prva primi, rekao je Ilić.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker