Lokalna samouprava

Pirot prvi grad u Srbiji član Evropa Nostre?

Generalni sekretar Evropa Nostre, organizacije koja se bavi očuvanjem kulturne baštine Evrope Snežana Mihailović izjavila je danas ekskluzivno za Pirotske vesti da će grad Pirot uskoro postati prvi grad u Srbiji – pridruženi član ove organizacije, kojoj već pripadaju gradovi poput Amsterdama, Antverpena, Dubrovnika i mnogi drugi gradovi. Ova organizacija bavi se očuvanjem kulturne baštine Evrope. Danas je u Pirotu na svečanosti u sali Doma kulture prezentovana nagrada Evropa Nostre studiji zaštite sela Gostuša. Studiju su uradili stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim rukovodi Elena Vasić Petrović.  Ovo izuzetno značajno priznanje po prvi put je dodeljeno Srbiji.

Kako je u intervjuu Pirotskim vestima kazala Mihailovićeva, među pridruženim članovima ove organizacije je oko 150 članova, među kojima je i Amsterdam, Dubrovnik i drugi gradovi-kolevke evropske kulture.

-Iz Srbije još uvek nemamo niti jedan grad. Gradonačelnik Vasić je izrazio želju da Pirot bude prvi grad – član ove organizacije, a za to ga kvalifikuje nagrada Evrope Nostre koja je dodeljena za projekat iz Pirota. Tome se mi neizmerno radujemo. Za Pirot će to značiti da će vaš grad tim gestom staviti do znanja čitavoj Srbiji i Evropi da svoju kulturnu baštinu smatra jednim velikim blagom i da se na neki način moralno obavezuje da u narednom periodu nastavi da se odnosi prema toj kulturnoj baštini sa velikim poštovanjem. Osim toga, to gradu Pirotu omogućuje da bude u direktnom kontaktu sa drugim gradovima širom Evrope, koji su deo mreže Evropa Nostre i da nauči nešto o nekim drugim projektima i da drugi saznaju o ovom izuzetnom prostoru samog grada i čitave regije grada Pirota. Što se tiče Evropa Nostre, za nas to znači širenje naše mreže, da ćemo imati jednog dodatnog značajnog ambasadora naše misije jer treba da se što više građana uključi u tu veliku zajedničku akciju zaštite kulturne baštine i to znači jedno obogaćenje čitave naše mreže-kazala je Pirotskim vestima Mihailovićeva i dodala da sa velikim zadovoljstvom da je Evropa Nostra bogatija za jednog važnog člana – grad Pirot.

snezana mihailovic

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker