Kultura

Pirot – prestonica pozorišne umetnosti – počeo festival “Joakim Vujić”

Večeras je, predstvom domaćeg Narodnog pozorišta Pirot “Ribarske svađe” otvoren 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”. Festival će trajati do 20. maja a na repertoaru su predstave Narodnog pozorišta iz Prištine, Užica, Kragujevca, Šapca, Vranja i Kraljeva. Sve predstave počinju u 19:30. 

joakim vujić pozorište pirot

Direktor Narodnog pozorišta Pirot Gradimir Filipović istakao je da je Pirot osmi put domaćin ovog veoma značajnog festivala zahvaljujući kome će Pirot ovih dana biti prestonica kulture i pozorišne umetnosti u Srbiji.

joakim vujić pirot pozorište

-“Joakim” se posle pet godina ponovo vratio u Pirot. Veliko je zadovoljstvo i čast, ali i ogromna obaveza biti domaćin ovako značajnom festivalu jer će više od 300 gostiju prodefilovati našim gradom, a osim predstava organizovaće se i okrugli stolovi, pozorišne kritike, izložbe i drugi događaji-kazao je direktor Filipović.

joakim vujić pirot pozorište

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je otvarajući ovogodišnji festival da je održavanje Festivala značajno za Pirot na više načina.

-Na ovaj način obogaćuje kulturna ponuda našeg grada, ovde su prisutna pozorišta van Pirota. Ovaj festival je dokaz da se Pirot pozicionirao vrlo dobro na kulturnoj mapi Srbije. Gledaćemo ovih dana sa zadovoljstvom presek pozorišne sezone u Srbiji van Beograda tako da se nadam da će publika uživati-kazao je gradonačelnik Vasić.

joakim

Program Festivala:

Nakon predstave domaćeg pozorišta “Ribarske svađe”, koja je večeras bila na repertoaru, sutra, u nedelju 14. maja Piroćanci će moći da pogledaju komad “Ujedinjenje ili smrt 1918”, Narodnog pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, zatim u ponedeljak predstavu “Kralj Lir” Narodnog pozorišta iz Užica. U utorak 16. maja na repertoaru je kultni komad “Kir Janja” Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, u sredu “Revizor za jugoistok” Šabačkog pozorišta, u četvrtak 18. maja nastupa teatar “Bora Stanković” iz Vranja predstavom “Ruža uvela”, zatim u petak Kraljevačko pozorište predstavom “Play Andrić”, a u subotu, poslednjeg dana festivala, festivalske zavese spustiće glumci Narodnog pozorišta iz Užica predstavom “Nečiste sile”.

joakim

Pokrovitelj festivala je Grad Pirot, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, dok je za organizaciju zaduženo Narodno pozorište Pirot.

joakim pirot

autor fotogafija Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker