Ostale vesti

Pirot postaje veliki sportsko rekreativno-turistički centar

Odbornički kandidat Koalicije za Pirot Nenad Đorđević kazao je da je zahvaljujući velikom ulaganju lokalne samouprave poslednjih 12 godina u sport, Pirot na odličnom putu da vrlo brzo postane najveći sportsko-turističko-rekreativni centar ovog dela Srbije. Nakon izgradnje Zatvorenog bazena i mnoge druge ranije izgrađene sportske infrastrukture, Svetislav Kari Pešić planira da napravi u Pirotu veliki košarkaški međunarodni kamp, a preko Ministarstva sporta interesovanje za pravljenje baze za razvoj sportista i pripreme vrhunskih sportista iskazao je i Sportski savez iz Rusije. Nameru da od Pirota napravi svoju bazu ima i Plivački savez Srbije, koji je izrazio izuzetno zadovoljstvo nakon odlične organizacije Državnog prvenstva za mlade plivače koje je nedavno održano u Pirotu.

državno prvenstvo u plivanju u pirotu_5

Po rečima Đorđevića, intenzivno ulaganje u sport, koje je jedno od glavnih opredeljenja Koalicije za Pirot, dovelo je do toga da se danas gotovo ni u jednoj sportskoj sali i objektu ne može naći slobodan termin, iako ima puno takvih objekata u gradu.

bozicna skola hala kej panorama

-Jedan dinar uložen u sport, vraća tri dinara kroz manja izdvajanja za zdravstvo. Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo sporta proglasilo je grad Pirot primerom dobre prakse, zbog čega smo na Sajmu sporta prenosili svoja iskustva drugim gradovima širom Srbije. Božićnu školu sporta je u proteklom periodu pohađalo preko 30.000 dece, pa je ova škola obeležila detinjstvo mnogim generacijama mališana. Zahvaljujući ovoj školi, danas gotovo da nema slobodnog termina u sportskim objektima do 12 sati uveče. Da vas podsetim kako je izgledao Omladinski stadion, sa rupom na centru terena. Danas na njemu stasavaju mladi sportisti u nikad boljim uslovima. Da vas podsetim kako je izgledao Kej, mračan, ako se sećate bilo je i zmija pored vrtića, a kros su deca trčala na Keju koji je imao travu visoku čitav metar. Danas je Kej osvetljen, imamo fantastične trim staze, terene na otvorenom i mnoge druge sadržaje. Zatvoreni bazen danas beleži najbolje rezultate, imamo odličnu posećenost, odlične prihode, zovu nas plivački klubovi da dođu ovde na pripreme nakon odlično organizovanog Državnog prvestva u plivanju. Takođe, nastava fizičkog vaspitanja je potpuno besplatna, drugi razredi osnovnih škola dolaze na besplatne časove plivanja. Tu je i Gradsko skijalište na desetak kilometara od Pirota, ali i klizalište-kaže Đorđević i dodaje:

-Nakon dugogodišnjeg investiranja u sport, sportiste i infrastrukturu, pa tako po prvi put imamo kandidate koji “jure” olimpijske norme za Olimpijadu u Tokiju. Imamo Danicu Gogov, Nikolu Lilića, Uroša Mijalkovića, Tihu Todorović, Aleksu Gaceva, Uroša Jovića u tenisu, i mnoge druge, to su naši državni reprezentativci koji širom Evrope i sveta pronose slavu pirotskog sporta. Opština vrhunske sportiste i stipendira i pomaže im kako bi bili još uspešniji predstavljali primer za ostale mlade sportiste-kaže Đorđević.

Takođe, Pirot će po prvi put, odlukom Saveza za školski sport, biti i domaćin Školske olimpijade koja će biti održana 2020. godine, što predstavlja još jedno priznanje. Odluku je nedavno saopštio predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, a na ovoj olimpijadi bi trebalo da učestvuju na hiljade mladih talentovanih sportista-školaraca.

 

sport koalicija za pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker