IntervjuLokalna samouprava

Pirot postaje mali evropski grad

GRADONAČELNIK VLADAN VASIĆ O KAPITALNIM INVESTICIJAMA, NOVOIZGRAĐENIM OBJEKTIMA I BUDUĆEM IZGLEDU GRADA

Značajne infrastrukturne promene u izgledu grada, najvidljivije u novoizgrađenim objektima i ulicama kao i najava novih ulica i radnih zona povod su našeg razgovora sa gradonačelnikim Vladanom Vasićem.

– Promene u vizuelnom izgledu grada, posle Vašeg dolaska na vlast, iz godine u godinu postajale su sve očiglednije. Često Vas naši sugrađani porede sa Desmirom Petrovićem u vreme čijeg predsednikovanja je izgradnjom zgrada Doma kulture, Doma JNA i hotela „Pirot“, centar grada dobio potpuno novi izgled. A sve je počelo s asfaltiranjem ulice Nikole Pašića?


-Vidljive promene izgleda grada zbog kojih mi sugrađani odaju priznanje i porede sa čuvenim Desimirom Petrovićem, svakako gode. Došao sam dosta mlad na poziciju predsednika opštine, ali me to nije ponelo niti zavaralo i to je za mene bio veliki izazov. Da podsetimo sve čitaoce, samo godinu dana ranije premijer Đinđić je Pirot nazvao „Prokletom avlijom“, a naš moto, moto Koalicije za Pirot bio je i ostao: ,,Pirot-mali evropski grad“, grad sa dušom, grad na jugoistoku Evrope, a ne Balkana, grad u kojem se lepo živi. I svi napori i tada, i sada, su usmereni ka tom cilju. I mnogo toga je urađeno, svi mi zajedno – mi Piroćanci smo mnogo uradili, a ima i još mnogo toga što ćemo uraditi-kaže Vasić.

– A potom: nova zgrada Istorijskog arhiva, hala „Kej“ , balon – hala kod Mlekarske škole. Ovi objekti su uglavnom građeni sredstvima EU, a zatim su usledile kapitalne investicije u čijoj realizaciji su učestvovala i sredstva iz republičkog budžeta?

Da, puno kapitalnih objekata je urađeno, pored ovih koje ste vi pomenuli, pomenuću još samo neke: pogledajte mostove, svi mostovi u gradu su rekonstruisani ili urađeni potpuno novi (Gazela-rekonstruisana, Golemi most-rekonstruisan, pešački –Ljubavni most- srušen, pa napravljen lepši i bolji, most na Drugom ringu-potpuno nov sa pristupnim saobraćajnicama, Mali most-srušen i napravljen novi sa modernim kružnim tokom), Dom JNA koji je, kako vi rekoste, izgrađen u vreme Deska Petrovića, sad je kupljen od vojske i vlasništvo je Grada, stadion, tj. kompleks fudbalskih terena je sada vlasništvo Grada, Kej i tvrđava Kale su doživeli renesansu, itd. Mnogo je toga urađeno što nismo pomenuli, a vidi se na svakom koraku-konstatovao je Vasić.

– Zatvoreni bazen je bio česta i zahvalna tema opozicije?

– Kada sam posle puteva, mostova i svega gore nabrojanog razmišljao šta to fali Pirotu a da odskočimo od provincije, zaključio sam da je to zatvoreni plivački bazen, koji pruža kvalitativno viši nivo života u jednom gradu. Naravno da mnogi to nisu shvatili, niti želeli da shvate, nazivali su to i pogrdnim imenima, ali sada, kada je objekat realizovan, sada se svi njime ponosimo i vidimo koliko je značajan za Grad. Objekat je koštao oko 4 miliona evra i 50% je finansirala Država preko Fonda za razvoj-navodi Vasić.

 

– Asfaltiranje ulica u rubnim delovima grada je bio jedan od zadataka koje ste postavili sebi i saradnicima?

-Naravno, sve ovo vreme nismo hteli da zapostavimo ni jedan deo Pirota, niti da zanemarimo obične probleme poput asfalta, vode, kanalizacije, čistoće grada, parkova i rasvetu. Zato je to bio i ostao permanentni zadatak za lokalnu samoupravu: ,,asfalt do svake kuće“-kaže Vasić.

– Hoće li Hitna pomoć dobiti gradnjom novog objekta rešiti prostorni problem?

-Da. Već je određena lokacija, uskoro će početi sa izradom projektne dokumentacije, a potom i gradnja samog objekta.
Lokacija je u ulici Ćirila i Metodija, preko puta Progresovih zgrada. Složićete se da je razvoj, probijanje i produženje ulice Ćirila i Metodija, takođe velika razvojna investicija, koja uz nedaleko izgrađenu modernu Energanu Senjak, i Drugi ring, omogućava novu etapu razvoja Grada-navodi Vasić.

investicije građevinska sezona vasić

-Učešće u programu prekogranične saradnje donelo je obnovu pojedinih objekata: kasarne u Dojkincima, omladinskog stadiona, srednjevekovnog gradića na Kaleu. Ako bude sličnih poziva za koje objekte će Pirot konkurisati ?

-Uvek smo znali da iz različitih izvora nalazimo sredstva za projekte, pa je tako i sa programom prekogranične saradnje, ali i sa konkursima ministarstava, donatorskim programima EU, zemalja sa kojima imamo dobru sardnju, itd.
Trenutno su u izradi, ili su objavljene javne nabavke za izradu velikog broja projektne dokumentacije.
Neke ćemo kandidovati i u budućim konkursima prekogranične saradnje, neke ćemo finansirati iz gradskog budžeta, a za ostale ćemo tražiti druge izvore.
Grad će se i dalje razvijati, imamo ideje i osnov za to je urbanistička dokumentacija, planovi detaljne i generalne regulacije, Plan kapitalnih investicija, a ući ćemo uskoro i u promenu krovnog urbanističkog dokumenta-Prostornog plana Pirota. Na ovaj način stvaramo uslove za dalje ulaganje u infrastrukturu, poljoprivredu, turizam, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kulturu, sport… za sve što je u našoj ingerenciji-konstatuje Vasić.

-U oblasti komunalne infrastrukture realizovani su značajni strateški projekti: kanalizacije u Gradašnici, Krupcu i Poljskoj Ržani. Hoće li se nastaviti započeta praksa?

-Već se nastavlja. Gradi se kanalizacija u Izvoru, zatim na red dolazi Berilovac, pa ostala sela. Za Izvor se gradi i malo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.
Očekuje nas i izgradnja PPOV za ceo grad, a ova investicija se procenjuje na više od 10 miliona eura. PPOV, regionalna deponija i njeno proširenje, stvaranje uslova za primarnu i sekundarnu separaciju otpada, Toplana, nova Crpna stanica za snabdevanje grada kvalitetnom vodom Berilovac, svedoče o tome da smo za zadnjih 10-tak godina izgradili potpuno nove komunalne sisteme u svim oblastima za Grad i da imamo planove i za dalje. Pirot, u komunalnom smislu nije obnovljen, on je nanovo građen-potvrđuje Vasić.

 

-Najavili ste i širenje industrijske zone na novim lokacijama?

-Najpre ćemo maksimalno iskoristiti prostor na postojećoj lokaciji, razmatramo u budućnosti i rekultivaciju starog smetilišta koje se pruža na 42 ara , kupovinu zemljišta od bivšeg ATP-a, ali i izgradnju logističko transportnog terminala i naravno proširenje industrijske zone na nove lokacije koje smo kupili od vojske: Vašarište, Strelište, ali i na potpuno nove: podzona Barje Čiflik i Poljska Ržana, ali i industrijska zona Belo Polje. Želimo da stvorimo uslove za razvoj i velike i male industrije, da podstičemo preduzetništvo-naglašava Vasić.

-A stanogradnja?

-Imate priliku da vidite da se u Pirotu dosta gradi, i ono što me posebno raduje, a to su podaci od investitora, je da se sve bez problema proda. Raduje me da je Pirot počeo da se širi nizvodno od Gazele – početkom izgrdnje prvog Pirotskog kondominijuma ,,Zapadni kej“, ali su i Drugi ring i probijanje ulice Ćirila i Metodija stvorili uslove za izgradnju novih stanova.
Što se tiče postojećeg, starog stambenog fonda, ponudićemo ljudima da kroz fond za energetsku efikasnost zajedno obnovimo, za početak, stare fasade zgrada, a onda i dalje. Već je raspisan konkurs, i mogu vam reći da se dosta zgrada javilo koje su spremne za zajedničko ulaganje ali i za izradu projektne dokumentacije-priča Vasić.

– Koji od pomenutih novoizgrađenih infrastrukturnih objekata Vama posebno znači?

-Ako moram, izdvojiću sledeće investicije: hala „Kej“, bazen, šetalište Kej, tvrđavu Kale i most na Drugom ringu. Svaka promena u izgledu grada, svaki novoizgrađeni objekat ispunjava me zadovoljstvom. Sve ove investicije su pospešile promenu mišljenja o Pirotu na bolje, i doprinele da se Piroćanci ponose svojim gradom-kazao je gradonačelnik.

-Kako će Pirot izgledati na kraju ovog Vašeg mandata?

-Moderniji, uređeniji, povezaniji sa svetom, lepši, sa zadovoljnijim građanima-zaključio je Vasić.

K.P.M./Sloboda

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker