Kultura

Pirot postaje filmski festivalski grad – uspostavlja se saradnja sa Filmskim susretima u Nišu

Grad Pirot mogao bi već od naredne godine, zahvaljujući uspostavljanju saradnje sa organizatorima Filmskih susreta u Nišu, da postane filmski festivalski grad. Već ove godine, u Pirotu večeras gostije filmska ekipa filma “Zlogonje”. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, pre projekcije filma primio je filmsku ekipu na čelu sa direktorom Filmskih susreta Srđanom Savićem i Nebojšom Bogdanovićem, člana Saveta Filmskih susreta.

-Ovo je početak saradnje – pilot projekat ili proba kako će sve to zaživeti u Pirotu i siguran sam da će ta saradnja u narednom periodu biti veoma uspešna i da će gostovanje filmova sa Filmskih susreta biti praksa za svako naredno Pirotsko kulturno leto. Filmski festival u Nišu traje više od 50 godina i retrospektiva je filmova koji se u Srbiji snime tokom godine-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor Festivala Srđan Savić kazao je da je bilo razgovora sa nekoliko gradova koji su zainteresovani da filmska ostvarenja gostuju u tim sredinama. Po njegovim rečima, Pirot je bio najuporniji u tome da se atmosfera sa niškog Festivala prenese i u Pirotu.

-Ove godine smo imali brojne premijere, srpske, svetske premijere, posećenost je nezapamćena, čeka se u redovima za karte. Film “Zlogonje”, koji smo doveli u Pirotu je zanimljiv između ostalog i zbog toga što je to film koji je namenjen i deci i odraslima, primeren je svim uzrastima, nema nasilnih scena, neprimerenog rečnika, jedna vrsta filma koja nedostaje našoj kinematografiji. Glavni protagunisti su mladi i talentovani glumci Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti-kazao je Savić i dodao da je ovaj film nagrađen u Torontu.

Nebojša Bogdanović, član Saveta Festivala zahvalio se gradonačelniku Vasiću na inicijativi.

-Pirot ima odličnu lokalnu samoupravu na čelu sa gradonačelnikom Vasićem i to može da služi za primer svima u Srbiji. U prethodnim godinama imali smo poteškoće da održimo Festival u životu. Na sreću uspeli smo u tome pa sada imamo pravu festivalsku atmosferu gde se traži karta više. Planovi su da festival postane regionalni i već naredne godine će to biti festival na jezicima za koje ne treba prevodilac-kazao je Bogdanović i dodao da će Pirot imati prednost kada je reč o ekspanziji ovog Festivala.

Protagonisti Mihajlo i Silma: Reakcije publike odlične

Glavni protagonisti ovog ostvarenja, Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti kažu da su prezadovoljni reakcijama publike na film u celini, kao i na njihovo pojavljivanje na filmu.

-Zaista mi je drago što sam uspeo da napravim ljudima nešto što će da im se svidi-kazao je Mihajlo.

Silma je kazala da se odlično snašla u ulozi i da je zahvaljujući radu na filmu naučila da mora da se trudi da svakome kome je potrebna pomoć pomogne.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker