Sport

Pirot postaje baza za kineske fudbalere?

Grupa od šestoro mladih i veoma talentovanih fudbalera iz jednog od najvećih azijskih klubova Hbei, iz istoimenog grada i provincije od preko 70 miliona stanovnika, boravi mesec i po dana u Pirotu gde se usavršava. Kako je Pirotskim vestima kazao jedan od članova ove kineske fudbalske ekspedicije – Vilijam, kineski fudbaleri su oduševljeni prijemom u Pirotu, a cilj dolaska je “čeličenje”, odnosno da se fudbaleri u Kinu vrate fizički mnogo snažniji sa usvojenim evropskim stilom igre, igre sa mnogo više kontakata, odnosno da nauče da igraju na granici faula, što trenutno nije slučaj. Kako je Pirotskim vestima kazao Vilijam, fudbal u Kini je u ogromnoj ekspanziji, ali je uočeno da, japanski treneri, koji uglavnom uče fudbalu kinesku decu, preferiraju igru bez faula, sa manje kontakata, pa sve više talentovanih fudbalera iz Kine dolazi u Evropu kako bi usvojili evropski stil igre. Vilijam je kazao Pirotskim vestima da postoji velika verovatnoća, s obzirom da veoma pozitivna dosadašnja iskustva u Pirotu, da naš grad postane svojevrstan kamp za usavršavanje kineskih fudbalera. 

-Moje ime je Tejlon Li, ali me možete zvati Vilijam. Ovde sam bio u februaru u inspekciji, kako bi utvrdili da li je ovo dobro mesto za naše igrače. Za sada je sve savršeno, osećamo se dobrodošlim, fudbaleri su zadovoljni onim što su videli ovde i nadamo se da će ovo postati saradnja na dugi rok za mnogo godina. Ovo je samo faza 1, ako se na kraju ovo ispostavi kao dobro iskustvo, dolaziće novi fudbaleri. Japanski treneri koji podučavaju u Kini forsiraju da igrači ne čine previše faulova, ali u Srbiji se insistira na fizičkom kontaktu i “žešćoj” igri, jer ako vi to ne radite, radiće vaš protivnik čime će vas dovesti u inferiorni položaj. Naši igrači ovde uče da igraju pod pritiskom i sa mnogo fizičkog kontakta i nadamo se da, kada se vrate kući, da će biti mnogo jači i biti prave “zveri” prema drugim igračima u Kini-kazao je Vilijam. 

Jedan od šestorice fudbalera – Stiven kaže da je oduševljen prijemom u Pirotu.

-Pirot je divan grad, prelep a najvažnije za nas je što se osećamo dobrodošlim. Odlično su nas primili svi iz Radničkog, rukovodstvo, igračima sa kojima smo stalno zajedno. Igramo sa dosta fizičkih kontakata i verujemo da je to dobro za nas jer ćemo ojačati i vratiti se mnogo snažniji, kaže jedan od igrača Stiven.

Darko Marić: Pirot pokazao najviše interesovanja 

Menadžer kineskih fudbalera Darko Marić, koji je ostavio velikog traga u fudbalskom klubu Hbei, iz koga sada i dolaze fudbaleri u Pirot, kazao je da, kada je Pirot grad koji je pokazao najviše interesovanja.

-Kada smo prvi put došli u Srbiji i želeli da ispitamo kakvo je raspoloženje među gradovima i klubovima, moram da kažem da je Pirot, tačnije gradonačelnik Vladan Vasić, pokazao najviše interesovanja da se ovaj projekat realizuje upravo ovde, tako da je i to jedan od razloga, osim odlične sportske infrastrukture, zašto smo ovde-kazao je menadžer Marić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker