PIROT – POSLEDNJA GASTRONOMSKA OAZA. Pirotska peglana kobasica i pirotski kačkavalj su GENIJALNI, reči su čuvenog enologa Saša Špiraneca
Saša Špiranec, vinski kritičar i sudija, u velikom intervjuu eminentnom časopisu Vino&Fino izjavio je da je Pirot poslednja GURMANSKA OAZA uz konstataciju da je njegov boravak u Pirotu – potpuno GENIJALNO ISKUSTVO.
Na pitanje novinarke časopisa Vino&Fino Ane Rusanov Vračević, šta i gde voli da jede u Srbiji, Špiranec navodi da je jedino u Pirotu jeo namirnice koja imaju pravi ukus.
-Bio sam u Pirotu, i to je bilo potpuno genijalno iskustvo. Tamo sam jeo namirnice koje imaju pravi ukus. Konkretno, ne samo peglana kobasica i pirotski kačkavalj, koji su genijalni, nego i sama hrana u restoranima. To više nigde ne možete da dobijete. Ljudi koji jedu svakodnevne stvari zapravo jedu prvoklasne namirnice koje bi svaki restoran želeo da ima i ponudio ih kao vrhunske specijalitete. Toga više gotovo nigde nema, svuda u svetu ljudi jedu uglavnom džank ili visoko procesuiranu hranu. A u Pirotu to je još uvek prava hrana i to je apsolutno pravo gastronomsko i gurmansko otkriće-kazao je Špiranec za Vino&Fino.
Špiranec: Srbija ima tridesetak izvrsnih crvenih vina, od kojih nekoliko spadaju u svetsku klasu
Špiranec se u intervjuu osvrnuo i na kvalitet srpskih vina.
-Crvena vina su apsolutno na mnogo višem nivou kvaliteta u odnosu na bela. Srbija ima tridesetak izvrsnih crvenih vina, od kojih nekoliko prestižnih spadaju u svetsku klasu. Crvena vina su i glavna snaga Srbije-kazao je Špiranec.