Sport

Pirot posle 15 godina dobio sudiju za superligaške i prvoligaške utakmice

Posle više od 15 godina, Pirot je dobio fudbalskog sudiju na zajedničkoj listi Super i Prve lige u fudbalu. Mladi i talentovani fudbalski sudija Bojan Mitrović, nakon kaljenja u nižim rangovima takmičenja, zaslužio je ovo izuzetno priznanje pa se u narednom periodu, osim Prve lige, može očekivati i njegov debi u Super ligi, s obzirom da se nalazi na listi sudija i u najvišem rangu takmičenja u fudbalu u Srbiji.

bojan-mitrovic

Kako je za Pirotske vesti kazao Mitrović, kuriozitet je da je poslednji pirotski sudija u pomenutom rangu takmičenja bio njegov otac – Bratislav Mitrović, i to pre petnaestak godina. Od tada pa sve do nedavno, Pirot nije imao fudbalskog sudiju u najvišim rangovima takmičenja.

-Nije bilo lako, dosta je kvalitetnih sudija bilo u konkurenciji. Najpre su od svih nas sa liste Srpske lige izabrali po 4 sa A liste (sudije) i 4 sa B (pomoćne sudije) za takozvani Talent-mentor program, koji je radjen po instrukcijama UEFA-e, i koji je prvi osnov za prelazak na veći rang. Sa svih regiona, Zapad, Beograd , Vojvodina i mi Istok, izabrana su po četvorica sudija i mahača-kaže Mitrović za Pirotske vesti i dodaje:

-Program se sastojao iz raznih predavanja, dolazio je i član sudijske komisije UEFA-e, Kiros Vasaras iz Grčke, poznati fudbalski treneri , sudije naše koji sude u Evropi. Imali smo konstantne testove, fizičke provere po standardima UEFA-e, test engleskog jezika , pismeni i usmeni sa profesorima engleskog, test opšte kulture.
Fizički deo se sastojao iz takozvanog “jo-jo” testa koji, da bi se uspešno položio, traži odličnu fizičku pripremljenost. Ja sam skoro 10 meseci pod treninzima svakodnevnim, smršao 8 kg, ali i na proverama imao sa još jednim kolegom najbolji rezultat na jo-jo testu, daleko više od evropske norme koju traže za sudije koji sude Ligu sampiona.  Dobili smo i mentore, posmatrače iz Super i Prve lige, koji su bili na našim utakmicama , radili sa nama da popravimo nedostatke, dovedemo naše sudjenje na što veći nivo, popravimo finese, estetiku. Naravno, gledao se i kvalitet sudjenja u toku sezone gde nisi imao pravo na grešku. Ja sam imao odlične rezultate, odličnu sezonu iza sebe, i na kraju se sav taj trud i rad isplatio i prešao sam na viši rang, tj. našao na zajedničkoj listi sudija Super i Prve lige Srbije.  Već imam iza sebe 3 utakmice u Prvoj ligi , debi je bio u Pirotu kao četvrti sudija na utakmici Radnički – Dinamo, a debi kao glavni sudija je bio u Beogradu na utakmici OFK  Beograd – Čsk Čelarevo-kaže Mitrović.

bojan-sudija

Osim Mitrovića, napredlovale su i druge pirotske fudbalske sudije. Stefan Ćirić je novi sudija u Srpskoj ligi, dok je Dušan Đorđević prešao na listu sudija Zone Jug.

bojan-mitrovic-sudija

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker