Pirotsko kulturno leto

Pirot ponovo na “Putu svile”

Umetnici – vajari iz daleke Kine, tačnije iz oblasti Makao, predstavili su se svojim jedinstvenim radovima ljubiteljima umetnosti u Pirotu zahvaljujući saradnji našeg grada,  Galerije “Čedomir Krstić” i Udruženja umetnika “Nova art scena” sa Udruženjem vajara Makaoa i studija “Bela kutija”, koga vodi pirotska snajka, vrsna umetnica iz Hong Konga Đo In Fan. Izložba je deo Pirotskog kulturnog leta 2018. 

Direktorka Galerije Radmila Vlatković kazala je da joj je izuzetna čast što su vrsni umetnici iz Kine došli u Pirot da prezentuju svoje radove.

-To je susret dve kulture. Četrnaest autora, četrnaest različitih poetika, različitih umetničkih pristupa. Ovo je i momenat da napravimo komparaciju sa našim vajarima, s obzirom da mi imamo drugačiji pristup. U pitanju su radovi – keramike, ali na jedan potpuno drugačiji način od onog na koga smo mi navikli-kazala je direktorka Vlatković.

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović pozdravio je gostujuće umetnike i poželeo im dobrodošlicu.

-Videćemo lepu izložbu tradicionalne keramike, ali i prisustvovati koncertu tradicionalne kineske muzike. Takođe, imamo čast da ovom događaju prisustvuje i predstavnik ambasadr NR Kine, atašea za kulturu, gospodina Su Konga-kazao je Ranđelović.

Kina i Srbija su dve prijateljske zemlje

Ataše ambasade Kine u Beogradu za kulturu Su Kong istakao je da su Kina i Srbija dve prijateljske zemlje.

-Mislim da će ova izložba biti jedna platforma za dalju uspešnu saradnju-kazao je ataše Kong.

Na oduševljenje velikog broja ljubitelja umetnosti u Pirotu, nakon otvaranja izložbe održan je i kratak koncert tradicionalne kineske muzike koja je oduševila publiku u prepunoj Galeriji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker