Lokalna samoupravaPrivreda

Pirot pogodan za pilot projekte inovativne i green tehnologije

Na četvrtom seminaru Ekoopština koji je održan u Pirotu svoje proizvode inovativne i green tehnologije predstavila je firma Balkans Business Advisory International. BBAi je u regionu Balkana vodeći distributer pametne solarne ulične odnosno spoljne rasvete bez mreže. Ova francuska kompanija u Pirotu je predstavila i druge zelene, održive tehnologije bez ugljenika kao što su foto – luminiscentna signalizacija za ulice i biciklističke staze.

Cyril Huot iz kompanije BBAi ističe da se velika pažnja poklanja promociji i distribuciji proizvoda zelene i karbon – neutralne tehnologije.“Mi se bavimo inovacijama, pratimo šta je to čega nema u Srbiji i na Balkanu i fokusirani smo na opštine i njihovu infrastrukturu. Imamo četiri tehnologije, to je solarna javna rasveta ulica gde se postavljaju stubovi od 4 do 10 metara, foto – luminiscentna signalizacija, solarne nadstrešnice za automobile i solarno osvetljenje za menje površine kao što su pešački prelazi, stare zgrade, muzeji ili spomenici.

Huot objašnjava da su ove tehnologije jeftinije za lokalne samouprave jer se ne izdvajaju dodatna sredstva za javnu rasvetu. „Ova vrsta fabrbe je takva da se može videti 10 sati u toku noći  a puni se na dnevnom svetlu, pa se zato koristi za obeležavanje biciklističkih staza ili ulica“ – kaže predstavnik BBAi.

Tehnologija koja je još uvek nova za Srbiju je solarni parking. Cyril Hout kaže da iako solarnih panela ima sve više na krovovima zgrada i fabrika, na parkinzima ih još uvek nema ali novi evropski zakoni nalažu da na parkinzima polovina mesta ima krov i punjače za automobile. „ Biće sve više elktričnih automobila, potrebna su inovativna rešenja za parkinge.  Mi smo razgovarali sa gradonačelnikom Pirota i sa energetskim menadžerom da u Pirotu napravimo pilot projekat foto – luminiscentne signalizacije na mestima koja nisu osvetljena. Postoje zgrade u blizini reke gde ne može da se postavi električni kabal pa je solarna rasveta najbolje rešenje”.

Kako će  se jedna lokalna zajednica razvijati zavisi od dva segmenta, jedno je cena odnosno budžet a drugo je ekološka ili zelena strategija grada. Iz BBAi kompanije kažu da su ove tehnologije dugoročno gledano najjeftinije opcije. Postavljanje solarnih stubova je za 20 posto jeftinije od električnih stubova, nema kablova i ne postoji rizik od nestanka struje, vremenskih neprilika, udara groma, poplava. Nove tehnologije omogućavaju  rasvetu svih 365 noći u godini.

Zelena agenda predviđa korišćenje solarne energije ili čiste energije koja ne zagađuje vazduh što je slučaj sa elektranama koje koriste ugalj. Solarni krovovi omogućiće smanjenje troškova i manje korišćenje  električne energije iz mreže. Farba se može koristiti umesto rasvete a solarni parkinzi doprineće većoj zastupljenosti električnih automobila, poručuju iz kompanije Balkans Business Advisori International.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker