Lokalna samouprava

Pirot odoleo energetskoj krizi u 2022. godini – Najuspešnija građevinska sezona, investicije oko 900 miliona dinara

Problemi vezani za energetiku, pre svega uzrokovani početkom sukoba u Ukrajini, na sreću nisu se, zahvaljujući državi ali i lokalnoj samoupravi, u većoj meri negativno odrazili na realizaciju planiranih aktivnosti u Pirotu. Naprotiv, prema svim pokazateljima 2022. godina u Pirotu može se smatrati uspešnom, naročito u delu građevinarstva i infrastrukturnih radova, ali i brige o socijali. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, podseća na mnoga poskupljenja i neizvesnost kako realizovati planirane aktivnosti.

Usledile su loše prognoze oko energetike, kaže Vasić, a sami smo svedoci dramatičnih poskupljenja, nestašica, neizvesnosti i kako prebroditi zimu 2022. godine. Velika poskupljenja struje, nafte i naftnih derivata su poprilično obeležila prošlu godinu.

“Mislim da smo se mi u tome kao grad dobro snašli i u prilog tome je činjenica da možemo prošlu godinu da ocenimo kao jednu od najboljih u poslednjih deceniju i po, što se tiče građevinskih radova koje smo pokrenuli. Činjenica je da smo sa preko 500 miliona dinara iz budžeta sami finansirali infrastrukturu. Ako tu uračunamo i doprinose ministarstava, projekata i konkurs prekogranične saradnje, kao što je teren sa veštačkom travom, onda se iznos penje na čitavih 900 miliona dinara ulaganja u infrastrukturu i građevinske objekte i ono što može da se nazove kapitalnim investicijama”.

Gradonačelnik Vasić smatra da je grad dobro reagovao u smislu ublažavanja posledica energetske krize.

“Kao što vidite nema problema sa isporukom toplotne energije u gradu, za šta smo mi odgovorni, hvala Bogu nema problema ni sa snabdevanjem strujom, benzinom, naftom, za šta je država zaslužna. Formirali smo brzo i Tim za energetsku tranziciju da cocijalno najugroženijim licima pomognemo. Izdvojili smo iz budžeta 9 miliona dinara i podelili blizu 6.000 paketa socijalno ugroženim licima, pored toga u toku je podela oko 200 metara kubnih ogrevnog drveta” – rekao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker