Lokalna samouprava

Pirot obeležio Dan sećanja na NATO agresiju – Odata počast stradalim Piroćancima

Povodom 23 godine od početka zločinačke NATO agresije na našu zemlju, 24. marta 1999. godine, danas je, u organizaciji grada Pirota, održan komemorativni skup u Karađorđevom parku u Pirotu kao Dan sećanja na stradale Piroćance u ratovima od 1991. do 1999. godine. Cveće na spomenik Cvet mladosti položili su članovi porodica stradalih ratnika, delagacija grada Pirota, Pirotskog upravnog okruga, Vojske Srbije – Komanda Kopnene vojske Niš, MUP- Srbije, boračkih organizacija, udruženja i političkih partija.

Svi oni koji su poginuli u prethodnim ratovima, pogotovo u NATO agresiji, odbranu i opstanak svoje zemlje stavili su ispred svojih života, ispred svega onoga za šta su u svojim životima živeli. Zbog svega toga njihova imena zlatnim slovima jesu upisana u istoriju njihove zemlje Srbije i u istoriju njihovog grada Pirota rekao je u svom obraćanju, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić.

“I dan danas u predvečerje nekih velikih sukoba koji se dešavaju u Evropi možemo čuti zveckanje oružjem. A ti sukobi i te kako mogu da utiču na našu zemlju. I tamo se isto kao pre 23 godine gube neki apsolutno nevini životi i, zaista, smatram da tome treba doći kraj. Mislim da je vreme da na našim njivama i fabrikama stvaramo uslove za budućnost naše srpske dece. Prva žrtva rata je istina, našu su istinu 99. godine ubili i zamenili je jeftinim frazama u međunarodnom pravu koje primenju samo kada je njima u interesu. Mogu da poručim svima – nemoj nekome da je ponovo palo na pamet da životima tuđe dece pokušava da ostvari neostvarivu ideološku dogmu u koju, možda, veruje. Pre nego da Srbiju uvlači u neki osvajački rat moraće prvo da ratuje protiv onih koji osvajačke ratove ne priznaju. Srbija vapi za mirom, mi zaista želimo da se u miru sećamo naših palih boraca kojima dugujemo ovakvu zemlju u kojoj živimo, ali da nam njihova slika bude stalno pred očima i da nam ukazuje na besmisao rata” – rekao je Colić.

U ime Udruženja istoričara Pirota, profesor, Vladica Tošić održao je kraći istorijski čas. On je rekao da komemorativnim skupovima negujemo kulturu sećanja, čuvamo od zaborava našu prošlost za generacije koje dolaze, da znaju kome pripadaju, da pripadaju junačkom narodu, da pripadaju prkosnoj zemlji koja je pružila herojski otpor zemljama NATO alijanse. On je rekao da je u tih stravičnih 78 dana preko tri i po hiljade ljudi stradalo, a među njima i 81 dete. Mir nema cenu i danas se odaje počast dvadeset šestorici Piroćanaca koji su dali svoje živote u teškim danima za srpski narod i izražava se poseban pijetet i poštovanje, rekao je Tošić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker