Lokalna samouprava

Pirot nastavlja uspešnu saradnju sa Kancelarijom za javna ulaganja. Oko 10 miliona evra za kapitalne projekte

U proteklih nekoliko godina grad Pirot je, zahvaljujući dobroj saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Republiike Srbije, realizovao nekoliko kapitalnih projekata. Kompletno su renovirane osnovne škole Sveti Sava i “8. septembar” i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Mladost”. U cilju zaštite od poplava počela je sanacija kanala Rogoz. Za ove poslove Kancelarija je izdvojila oko tri miliona evra. Saradnja se nastavlja s obzirom da predstoji renoviranje Opšte bolnice u Pirotu, zgrade Gimnazije i izgradnja fiskulturne sale u školi “Mladost” što će, takođe, finansirati Kancelarija sa još, približno, sedam miliona evra.

milica golubovic

Rezultati saradnje Pirota sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima su i te kako vidljivi, istakla je pomoćnik gradonačelnika Pirota za vanprivredu, Milica Golubović. Radovi u OŠ ” 8. septembar” su počeli pre dve godine. U međuvremenu je urađena projektna dokumentacija za nastavak radova i oni se praktično privode kraju ovih dana. Pirot je na taj način dobio školu evropskog ranga sa moderno uređenom fasadom, savremenim učionicama, sportskim terenima, fiskulturnom salom i sistemom grejanja. Grad Pirot je u obavezi da obezbedi energentski pasoš za ovu školu čija je rekonstrukcija koštala oko 130 miliona dinara.

Maja prošle godine završena je kompletna rekonstrukcija OŠ ” Sveti Sava”, kaže Milica Golubović i ona je još jedan primer kako škole treba da izgledaju. I za nju se očekuje energetski pasoš, a ukupna vrednost radova je oko 140 miliona dinara.

Golubovićeva je podsetila da je ŠOSO “Mladost” prethodnih godina detaljno rekonstruisana čime je deci sa smatnjama u razvoju omogućeno da u skoro idealnim uslovima pohađaju nastavu i bez većih problema realizuju svoje potrebe. Realno je očekivati da će Kancelarija odobriti projekat uređenja dvorišta i fiskulturne sale, sa kojim se zastalo zbog epidemije COVID 19, i to bi bilo od izuzetnog značaja za unapređenje nastave i kvliteta boravka učenika u školi. Izgradnja fiskulturne sale koštala bi oko milion evra.

Rekonstrukcija Gimnazije je veoma zahtevan projekat, kaže Golubovićeva, s obzirom da je zgrada pod zaštitom kao posebno kulturno dobro. Projekat je blagovremeno urađen i dobijena je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu kao i građevinska dozvola od strane grada Pirota kao investitora. Vrednost radova je oko dva miliona evra.Pored fasade uradiće se i dvorišni prostor i fiskulturna sala, a kao i kod drugih škola i o pristupačnosti za sve se povelo računa, ali više o tome će biti reči kada projekat bude odobren.

Ono što je veoma važno, odobren je projekat za rekonstrukciju Opšte bolnice, kaže Milica Golubović. Za prvu fazu radova, za šta je odobrena građevinska dozvola, Kancelarija je izdvojila oko tri miliona evra. Predstoji ovih dana raspisivanje javne nabavke i do kraja godine bi trebalo da bude izabran izvođač radova. Prva faza podrazumeva spoljašnje radove koji će omogućiti maksimalnu energetsku efikasnost i neće ometati normalno funkcionisanje Bolnice i lečenje pacijenata.

Treba istaći i završetak prve dve faze uređenja kanala Rogoz koji je takođe finansirala Kancelarija. Radi se projektna dokumentacija za treću i četvrtu fazu i time će Pirot dobiti ne samo odbrambeni bedem od polava već i jako lepo i uređeno šetalište, novi kej.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker