Lokalna samouprava

Pirot nastavlja kontinuitet realizacije velikih i skupih projekta parama donatora

“Veliki projekti se dugo pripremaju, zato su i veliki, ali kada se realizuju velika je i korist”- kaže gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Bez dobrog planiranja, jasne vizije razvoja lokalne zajednice i selekcije primernih zadataka teško je očekivati bolji kvalitet života jedne sredine. Pirot je poslednjih nekoliko godina realizovao velike investicije, što iz sopstvenih sredstava što zahvaljujući dobroj saradnji sa republičkim, ili evropskim institucijama. Da će se u Pirotu tek graditi dokaz su novi projeti i planovi koji su pred lokalnom samoupravom.

Još jedan veoma značajan projekat koji će Pirot realizovati u saradnji sa partnerom iz Bugarske jeste teren sa veštačkom travom. Upornost se isplatila i teren bi trebalo da se gradi tokom sledeće godine. Očekuje se da u januaru počne procedura oko javne nabavke. Učešće Pirota je nešto veće s obzirom da će se pored terena sa veštačkom travom raditi i prateći objekti- ograda, rasveta, mini atletska staza. Na taj način stekli bi se uslovi za rad po bilo kakvom vremenu čime bi se zaštitili ostali tereni sa prirodnom travom. Takođe, veliki radovi će se izvoditi u Opštoj bolnici. Pre svega to je energetska sanacija objekta, a kasnije i kompletno uređenje, kaže Vladan Vasić. Tu treba istaći da će lokalna samouprava izdvojiti velika sredstva za izradu projektne dokumentacije, uostalom, kao i kada se rade drugi projekti za koje je novac obezbeđen sa strane.

Zaštita životne sredine je jedan od prioritetnih zadataka lokalne samouprave i to se radi sistematski godinama. Pirot ima dve male stanice za prećišćavanje otpadnih voda. Ne postoji veće naselje, sem Berilovca, a i ono je u planu, bez kanalizacije i uredne vodovodne mreže. U cilju zaštite životne sredine postoji još projektata koje grad priprema kao što je primarna separacija komunalnog otpada, radi se postrojenje za sekundarnu separaciju na Ragionalnoj deponiji, projekat za kompostanu, sanaciju postojećeg smetlišta, proširenje tela Deponije i završava se studija izvodljivosti za izgradnju glavno kolektora otpadnih voda. Kada je reč o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u idućoj godini raspisaće se tendera za izbor izvođača radova, a najveći deo posla počeće u 2022. godini. Očekuje se da preko 90 posto sredstava bude obezbedjen iz donacija, a vrednost projekta je oko 15 miliona evra. Time Pirot zakružuje čitav set projekta iz oblasti ekologije- izjavio je za Pirotske vesti gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker