Gradska hronika

„Pirot naših predaka“ – Edukativno-istraživačke radionice za učenike osnovnih i srednjih škola

U okviru Lokalnog plana akcije za decu, Udruženje istoričara Pirota je nastavilo realizaciju projekta „Pirot naših predaka“ koji je započeo prošle godine. Edukativno-istraživačke radionice za učenike osnovnih i srednjih škola  prati radna publikacija čiji sadržaji su tematski opredeljeni i svake godine različiti. Prvi deo je objavljen 2022. godine i obrađivao je istorijat starih zdanja koja se nalaze u centru Pirota, dok je ove godine sadržaj vezan za spomen obeležja i spomeničko nasleđe našeg grada.

Radionice se organizuju u formi šetnje gradom i direktnog skretanja pažnje učenicima na kulturno-istorijsku topografiju Pirota i sve važne stajne tačke koje vode ka boljem razumevanju dešavanja iz prošlosti. Sem edukativnog, publikacija ima i zabavni karakter, jer nudi različite zadatke, ukrštenice ali i tekstove na pirotskom dijalektu sa prevodom zaboravljenih reči na savremeni jezik.

Autori radionica i publikacije su Predrag Vidanović, Sanja Živković i Davor Lazarević, a projekat se realizuje u saradnji sa Istorijskim arhivom u Pirotu, Gimnazijom Pirot i OŠ „Sveti Sava“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker