Pirotsko kulturno leto

Pirot naredne nedelje prestonica folklora, dolaze folklorci iz Kostarike, Kolumbije, Rusije…

U utorak 8. avgusta počinje 14. po redu Međunarodni festival folklora na kome će osim domaćeg folklornog ansambla Doma kulture nastupiti i folklorci iz Kostarike, Kolumbije, Rusije i Makedonije. Očekuje se da to bude pravi užitak za sve ljubitelje folklora, a po rečima direktora Doma kulture Miška Ćirića, do sada je uspešno u okviru Pirotskog kulturnog leta organizovano 12 programa. 

-Počeli smo nastupima folklornih ansambala, plesne sekcije, koncertom klasične muzike, dečije predstave, filmskim projekcijama, koncertima grupa SARS i Van Gogh i polako dolazimo do možda najinteresantnijeg programa – Međunarodnog festivala folklora koji počinje u utorak. Do tada, već večeras imamo dečiju predstavu od 19 sati, predstaviće se dva žonglera, monociklista i dva štulaša. Od petka počinje Mini-letnji sajam knjiga koji će se održati u holu Doma vojske. Imaćemo šest štandova na kojima će moći da se po povoljnim cenama kupe knjige. Već 12. avgusta imamo koncert ruske grupe koja je dolazila pre nekoliko godina i naišla na odlične reakcije. Imamo još jednu besplatnu bioskopsku predstavu koja će biti besplatna i na kraju koncert grupe Labanda – 19. avgusta na trgu ispred Doma kulture ukoliko to vremenski uslovi dozvole-kazao je Ćirić.

folklor
Pirotski folklorci/foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

On je dodao da će se i ove godine koncerti u okviru Međunarodnog festivala folklora održavati od 20 sati na Omladinskom stadionu uz nepromenjenu cenu ulaznica od 50 dinara i naravno tradicionalnu paradu učesnika pre svakog koncerta od 19 sati.

Borivoje Stojanović, koreograf i umetnički rukovodilac kazao je da će i ove godine Međunarodni sajam folklora u Pirotu biti organizovan pod okriljem CIOFF – međunarodne organizacije koja se bavi očuvanjem kulturne baštine organizovanjem folklornih festivala širom sveta. 

-To je velika čast jer kad jedan festival ima logo CIOFF-a to znači da je reč o veoma ozbiljnoj organizaciji u svakom smislu, od broja dana održavanja festivala, učesnika, do toga gde su učesnici smešteni i slično-kazao je Stojanović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de