Lokalna samouprava

Pirot na “skeneru” Fajnenšel tajmsa (Video)

Urednica specijalizovanog magazina za direktne strane investicije-FDI, koji posluje u sastavu “Fajnenšel tajmsa” Kortni Fingar posetila je danas Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu gde je razgovarala sa predsednikom opštine mr Vladanom Vasićem i njegovim saradnicima. Ona je istakla da je njen cilj da se upozna sa onim što Pirot može da ponudi investitorima, s obzirom da je reč o gradu koji se nalazi na odličnoj poziciji, koji ima Slobodnu zonu Pirot, koja je i nagrađivana od strane ovog renomiranog časopisa i brojne druge pogodnosti koje su od značaja za investitore.

sastanak

-Očigledna prednost Pirota je njegova lokacija, nalazi se na granici, ima centralno mesto na Balkanu što je veoma važno, a tu su i niski troškovi u poređenju sa drugim delovima Evrope, i kada je o ceni rada reč i o drugim troškovima. To jesu prednosti za investitore tako da je Pirot privlačno mesto za investitore da dođu i saznaju šta još region može da ponudi. Ja sam, kada je u Pirotu reč, dobro upoznata sa poslovanjem Slobodne zone Pirot i sa brojnim povlasticama koje ona nudi investitorima, a moj boravak ovde je prilika da se upoznam i sa svim drugim što Pirot može da ponudi investitorima, a čini mi se da ima puno toga što može privući velike investitore baš u Pirot. Kolko sam mogla da vidim, ovde se mnogo radi na promociji potencijala za investitore i to je urodilo i plodom jer je “Tigar tajers” investirao velika sredstva u nove pogone, a ima i drugih investitora-kazala je urednica Fingar.

Kortni Fingar

 

-Svako ko je čuo za časopis Fajnenšel tajms zna koliko on ima uticaja u svetu i ako je urednica došla iz Londona da govori i piše o Pirotu, to dovoljno govori da smo dobro pozicionirani ne samo u regionu već i šire. Konkurencija za privlačenje investicija na globalnom nivou je ogromna. Naći se na listi od 50 najatraktivnijih lokacija za investitore u svetu, po časopisu FDI, velika je čast za Slobodnu zonu i Pirot uopšte. Taj časopis ima na skeneru ceo svet, od Melburna, Dubaija, Tokija do Njujorka. Ako je u sferi interesovanja tog časopisa Pirot, onda smo dosta postigli. Pirot kao grad i Slobodna zona Pirot daju dobre uslove i brojne olakšice za investitore, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Položaj je dobar, infrastruktura kojom raspolaže Slobodna zona je odlično razvijena, saradnja sa invsetitorima, pre svega “Tigar tajersom” koji je investirao preko 200 miliona evra, vrlo je dobra. Kako bi ilustrovao dobru saradnju opštine i države, ja sam urednici prezentovao i činjenicu da smo izmestili deo auto-puta, a izmešta se i deo reke da bi se oslobodio prostor za nesmetane investicije “Tigar tajersa”. U Industrijskoj zoni se grade još tri manje fabrike, reč je o domaćim investitorima-kazao je Vasić.

sastanak (2)

Sastanku je prisustvovala i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu Marija Đošić, koja je Pirotskim vestima kazala da je činjenica da urednica eminentnog časopisa koji igra veliku ulogu u svetu krupnog biznisa, veliko priznanje za rad opštine Pirot i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj na ovom polju.

-S obzirom da je jedan segment aktivnosti Kancelarije vezan za privlačenje investicija i saradnju sa privredom, smatramo da je interesovanje Fajnenšel tajmsa za opštinu Pirot kao povoljne lokacije za investicije veliko priznanje-kazala je Đošićeva Pirotskim vestima.

marija djosic

Nakon razgovora u opštini Pirot, Kortni Fingar je posetila i Pirotski upravni okrug, gde je razgovarala sa načelnikom Dimitrijem Vidanovićem, koji je urednicu Fingar upoznao sa situacijom na nivou okruga, kada je o ovoj problematici reč.

ACA_6977_resize

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker