Lokalna samouprava

Pirot na jesen dobija još dva vrtića?

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić u gostovanju u emisiji Boje grada, na Pi kanalu, izjavio je da postoje veliki izgledi da Pirot najesen dobije još dva vrtića, jedan u okviru nekadašnje Pedagoške akademije, sada Akademije Tehničko-vaspitačkih strukovnih studija i drugi koji će biti privatan vrtić u naselju Senjak u objektu čiji je vlasnik D-kompani.

Gradonačelnik Vasić kazao je da uprkos redovnom povećanju kapaciteta u vrtićima PU “Čika Jova Zmaj” i značajnim investicijama, zbog sve većeg interesovanje roditelja za boravkom njihove dece u vrtićima i dalje aktuelan problem sa listama čekanja.

-Taj podatak s jedne strane raduje, sve je više porodica u kojima oba roditelja rade, ali s druge strane imamo problema sa nedostatkom kapaciteta u vrtićima. Proteklih godina, da podsetim, mnogo smo uložili, izgradili vrtić Bambi, proširili vrtić Lane, mnogo uložili u vrtić Prvomajski cvet gde su povećani kapaciteti, ali zbog konstantnog porasta interesovanja roditelja, i dalje imamo listu čekanja. Ono što raduje jeste mogućnost da već ove jeseni dobijemo dva nova vrtića – jedan u okviru ATVSS u Pirotu, nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji, što je i logično, a drugi bi bio privatan i nalaziće se u zgradi koja je u vlasništvu kompanije D-kompani  u naselju Senjak. Očekuje se da u vrtiću u ATVSS rade dva odeljenja, dakle 60 mališana, a u privatnom vrtiću bi trebalo da ima mesta za još 100 do 120 mališana, što bi značajno smanjilo, ako ne i ukinulo liste čekanja-kazao je Vasić i dodao da je razgovarao sa ministrom prosvete Brankom Ružićem kako bi se ubrzalo izdavanje dozvole ATVSS da proširi svoju delatnost.

Subvencije Grada i za boravak dece u privatnim vrtićima

-Ja se nadam da će privatni vrtić do kraja septembra biti završen što se tiče opremanja i građevinskih radova, a da se najkasnije oktobra meseca prime prvi mališani. Grad Pirot će, kao što to funkcioniše i u drugim gradovima, za decu davati iste subvencije privatnim vrtićima kao i državnom vrtiću. Dakle, kao što Grad Pirot daje 15.000 dinara subvencije za svako dete koje upiše državni vrtić, tako ćemo davati 15.000 dinara subvencije i za privatni vrtić, s tim da će privatni vrtići moći, u zavisnosti od kvaliteta usluge, moći i više da naplaćuju-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker