Pirot model za projekat održive urbane mobilnosti. Cilj – smanjenje broja automobila i zagađenja

U Svečanoj sali Gradske uprave danas je prezentovan važan projekat koga realizuju Stalna konferencija gradova i opština uz pomoć nemačke organizacije za pomoć i saradnju GIZ. Pirot je među prvim gradovima u zemlji postao deo ovog važnog projekta koji za cilj ima smanjenje broja automobila u gradu, samim tim smanjenje zagađenosti i povećanje bezbednosti, smanjenje gužvi i bolje funkcionisanje saobraćaja generalno. Projekat ima naziv “Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama u Srbiji” a Pirot će, kao grad koji je deo ovog projekta, dobiti stručnu podršku za izradu Plana održive urbane mobilnosti. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je otvarajući skup da je veliko zadovoljstvo da se sa starim i pouzdanim partnerima Grada radi na novom važnom projektu a to je izrada Plana održive urbane mobilnosti.

-Mi želimo da razvijemo alternativne vidove saobraćaja, da promovišemo i biciklistički i svaki drugi alternativni vid saobraćaja i da prilikom izrade Plana generalne regulacije bilo kog dela grada, izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju ulica, imamo u vidu kako se to odražava na urbanu održivu mobilnost. Konkretni rezultati su poboljšanje funkcionisanja saobraćaja, pozitivan uticaj na klimatske projekte i mnoge druge benefite. Mi imamo i projekat uspostavljanja sistema javnih bicikala, koga putem Programa prekogranične saradnje realizuje Sportski centar Pirot-kazao je Vasić.

Klara Danilović, iz SKGO kazala je da će Grad Pirot i Grad Šabac biti prvi gradovi koji će dobiti ovaj važan strateški dokument koji će u praksi rezultirati unapređenjem kvaliteta života svih građana.

-Mi ćemo sa predstavnicima gradskih javnih preduzeća napraviti radni tim koji će sagledati ukupnu situaciju u saobraćaju u gradu i predložiti mere za smanjenje saobraćajnih gužvi, smanjenje broja automobila, korišćenje alternativnih vidova saobraćaja poput bicikla, pešačenja, korišćenja javnog gradskog prevoza-kazala je Danilovićeva.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar