Pirot među liderima prekogranične saradnje

Prvi put se u istoriji prekogranične saradnje u Srbiji organizovana je prestižna Akademija za Lidere za prekograničnu saradnju Saveta Evrope. Grad Sombor je od 11. do 13. septembra 2018. godine, bio domaćin prve Akademije za lidere prekogranične saradnje u Srbiji, koju realizuje Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave Saveta Evrope, grad Sombor i Centralnoevropska služba za prekogranične inicijative na Balkanu.

Organizovanjem Akademije, otvoreno je novo poglavlje u istoriji prekogranične saradnje i dobrog upravljanja u Srbiji.  Ervin Eros, iz predstavništva Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu, na otvaranju je istakao da je Akademija za lidere jedinstveni, interaktivni praktični program obuke i delovanja namenjen istaknutim liderima prekograničnih struktura saradnje, načelnicima, višim zvaničnicima i izabranim predstavnicima lokalnih samouprava

U svečanoj Sali Gradske uprave u Somboru, Akademiju je otvorila gradonačelnica Grada Sombora Dušanka Golubović. Na otvaranju je govorila i Alina Tatarenko, šefica Centra za ekspertizu Saveta Erope. Na Akademiji su učestvovali gradonačelnici, zamenici, pomoćnici gradonačelnika i zvaničnici iz više od deset opština iz Srbije, Hrvatske i Mađarske: Beli Manastir, Valpovo, Osijek, Baja, Kečkemet, Apatin, Sremska Mitrovica, Kanjiža, Odžaci, Pirot i Sombor.

 

Na poziv Saveta Evrope-Centra za ekspertizu za reformu lokalne samouprave i Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu, polaznik Akademije bio je i Vladica Tošić, zamenik predsednika Skupštine Grada Pirota i kopredsednike Euroregiona Nišava. Tokom Akademije, Vladica Tošić je predstavio iskustva i primere dobre prakse prekogranične saradnje Grada Pirota i novu inicijativu za formiranje EGTC-a EUROBALKAN, kao novog institucionalnog oblika prekogranične saradnje između Srbije, Bugarske i Rumunije.

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar