Lokalna samouprava

Pirot lider u Srbiji kada je reč o sistemu za upravljanje otpadom. Regionalna deponija “rame uz rame” sa deponijama širom EU

Grad Pirot i Regionalna deponija Pirot, kada je reč o sistemu za upravljanje otpadom koji je izgrađen, lideri su u Srbiji, a deponija poput one u Pirotu, u osnovi, mogu se videti širom EU, rečeno je danas tokom studijske posete predstavnika Delegacije EU u Srbiji i predstavnika 17 gradova iz cele Srbije.

Džon Glejsbruk, program menadžer Ejs programa Kraljevine Švedske i EU kazao je da su u Pirotu prisutni predstavnici 17 najnaprednijih opština kada je reč o tretmanu i upravljanju otpadom.

-Pirot i Regionalna deponija nude mogućnost da se vidi šta se može postići kroz dobru saradnju na svim nivoima. Regionalna deponija je odličan program kako srpske nacionalne institucije, Ministarstvo zaštite životne sredine sarađuje sa lokalnim vlastima, ali na kraju, građani su ti koji su vrlo važni da ceo ovaj sistem funkcioniše. Otpad koji ovde vidimo je dobar kao i svuda u Evropi, građani su vrlo dobro razumeli važnost cele ove priče-kazao je Glejsbruk.

Antoan Avinjon, iz Delegacije EU u Srbiji kazao je da mu je ovo druga poseta Pirotu i Regionalnoj deponiji.

-Uvek sam impresioniran kvalitetom otpada koji se ovde sakuplja. otpad je čist, što znači da primarna separacija  na mestu nastajanja otpada funkcionište i građani to odlično rade. To su odlične vesti i zaista sam zadovoljan jer to znači da će procesi koji idu iza toga, biti još bolji-kazao je Avinjon.

Prva sekretarka ambasade Švedske u Srbiji Ilde Rojter kazala je da Švedska veliku pažnju posvećuje očuvanju prirodne sredine.

-Zajedno sa EU smo uložili mnogo sredstava kako bi podržali zelenu tranziciju Srbije. Ovde u Pirotu imamo tri aktivna projekta saradnje Srbije i Švedske. Fokus je na upravljanju otpadom. Focus je na primarnoj separaciji otpada. Drugi projekat tiče se industrijske emisije i vrlo sam srećna da vidim da se Pirot priprema za dobijanje integrisane dozvole neophodne za upravljanje svim vrstama otpada-kazala je Rojter.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov istakao je da je današnja poseta vrlo značajna.

-Prisutni su predstavnici 17 opština, direktori komunalnih preduzeća. Svi su rekli da je Pirot broj jedan u tome i da to što su danas videli nigde u Srbiji nisu videli, a obišli su celu Srbiju. To stvara imidž i poruka je da Pirot ume da napravi i realizuje velike projekte koji značajno unapređuju kvalitet života. To priznaje i predstavnik Evropske delegacije koji već drugi ili treći put posećuje Regionalnu deponiju, tu su i predstavnici Ministarstva i svi su oduševljeni time kako funkcioniše deponija-kazao je Ivanov i dodao da slede pregovori sa predstavnicima UNDP organizacije koji se tiču novih projekata.

-Reč je o projektu izgradnje solarne elektrane, o dobijanju integrisane dozvole, ali predstavnik UNDP sugerisao nam je i da se ove može izgraditi vetroelektrana-kazao je Ivanov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker