Gradska hronika

Pirot jedina lokalna samouprava u Srbiji koja u objektima pod svojom ingerencijom koristi ekološki energent

U skladu sa svojim planovima u cilju podizanja kvaliteta energetske efikasnosti i zaštite životne sredine grad Pirot se može pohvaliti da uspešno realizuje svoju strategiju i da, već od naredne nedelje, neće biti objekta, koji je pod njegovom ingerencijom, a da koristi skupo gorivo sa negativnim uticajem na životnu sredinu. I po tome, kao i mnogim drugim stvarima, Pirot će biti jedinstven u Srbiji. Ovih dana počeli su radovi na ugradnji kotla na pelet u Dečjem vrtiću “Crvenkapa”, kao jedino preostalom objektu, koji je koristio neadekvatan energent.

Prema rečima energentskog menadžera grada Pirota, Bojana Ivkovića, ugradnju kotla na pelet grad Pirot realizuje u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Ukupna vrednost investicije je oko 1,6 miliona dinara. Ministarstvo je opredelilo 800.000 dinara, a preostala sredstva su iz budžeta grada.

“Ove srede počela je montaža kotla i prema rečima nadzornog organa očekujemo da početkom iduće nedelje počne njegova upotreba. Na taj način Pirot postaje prva lokalna samouprava u Srbiji koja u svim objektima pod svojom ingerencijom ne koristi ni lož ulje, ni dizel, ni mazut. Objekti se zagrevaju na biomasu, ili su priključeni na daljinsko grejanje koje koristi prirodni gas, i time smo dosta učinili da u segmentu zaštite životne sredine, pre svega kvaliteta vazduha, napravimo značajan iskorak” – izjavio je Ivković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker