Lokalna samouprava

Pirot je jedan od primera kako se angažovanjem lokalne samouprave obezbeđuje dobar život građana – istaknuto na lokalnoj debati

Danas je u Pirotu održana lokalna debata povodom projekta ” Od mog grada mojoj zemlji – kako osigurati razvoj Srbije” u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Udruženja “Pirgos. Projekat se realizuje već dve godine, uz podršku nemačkog GIZ-a, u osam lokalnih jedinica u Srbiji među kojima je i Pirot. U debati su učestvovali, pored predstavnika nekoliko udruženja građana, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević i član Gradskog veća, Sreten Savov.

Projekat ima za cilj kaže, Stefan Vladisavljev, programski koordinator Beogradskog fonda za političku izuzetnost, identifikaciju i pronalaženje onih potencijala koji svaku od zajednica čine posebnom, i kako ih iskoristiti da bi se još više unapredio razvoj i život svakog pojedinca u lokalnoj zajednici.

“Da bismo ovaj posao uradili na pravi način radimo ga u saradnji sa našim lokalnim partnerima, u Pirotu je to organizacija “Pirgos”, uz podršku lokalnih samouprava. Kao regionalni centar sa svojim karakteristikama koje su svetski poznate, počev od pirotskog ćilima , peglane kobasice, razvijene industrije još iz starih vremena, Pirot je svakako jedan od svetlih primera na koji način se, zapravo, uz angažovanje na lokalnom nivou može osigurati dobar način života građana, ali i unapređenje celokupnog standarda i života na nacionalnom nivou. Mada, ima i perioda krize, trenutno svetska pandemija, nekad je reč o drugim izazovima i na nama je da kroz razgovor sa predstavnicima lokalne zajednice pronađemo koji su to pravi načini da se napravi sledeći korak. Ako je nešto dobro da to učinimo boljim, ako postoje neki izazovi kako se svi uključiti da te izazove rešimo, prvo na lokalnom nivou, a onda na nacionalnom”- izjavio je Vladisavljev.

Pirot je specifičan i po tome što je na pravi način uspeo da spoji tradicionalno i savremeno, dodaje Vladisavljev. Tradicionalni kvaliteti nisu zaboravljeni, ali uvek je moguće dodatno raditi kako bi se neke tradicionalne stvari, počev od turizma, poljoprivrede, industrije unapredili. Kako stvoriti mogućnosti da mladi ne odlaze iz svojih sredina i svoje zemlje. Namera je da se podstiče lokal patriotizam kako bi se kreirala bolja budućnost za sve.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, kaže da je veoma važno što se Pirot prepoznaje u Srbiji po dobrim stvarima i vidnom napretku. Sa druge strane, spoj modernog i tradicionalnog proizilazi iz bogatog kulturnog nematerijalnog nasleđa kojim se Pirot ponosi, svojim prirodnim resursima i dobrom privredom.

“Govorimo o ciljevima održivog razvoja i kako grad može da doprinese ostvarenju tih ciljeva, kako bi stvarajući dobru i povoljnu klimu za život u Pirotu, stvarajući jak Pirot, stvorili i jaču Srbiju. Nama u Pirotu je svaki segment društva bitan. Ono što je ključno jeste uravnotežen razvoj. Stvorili smo lokalnu samoupravu koja je dostupna svima, gde građani participiraju u odlukama, a svaka humanost društvene sredine ogleda se u odnosu prema najranjivijim grupama. To su pre svega osobe sa invaliditetom, deca i stari ljudi. Pirot će u svim društvenim segmentima – od sporta, kulture, prosvete, privrede, zaštite životne sredine, i tako dalje, nastojati da bude jedna od najboljih lokalnih samouprava. Za sve to, pored velike želje, potreban je i veliki rad. Pirot je privredni i tranzitni centar, ali hoćemo da budemo prvi i u kulturi, turizmu naročito, socijalnoj zaštiti, jednostavno u svakom segmentu društva”- izjavio je Colić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker