Sport

Pirot je danas bio fudbalski centar Srbije – Obeležene dve decenije Mini- Maksi lige

Ove godine, 18. februara, navršeno je dvadeset godina od kada je odigrana prva fudbalska utakmica u okviru Mini – Maksi lige, takmičenja koje su osmislili sportski poslenici, entuzijasti, vizionari i zaljubljenici u fudbal, moglo bi se reći i pioniri dečjeg fudbala u Srbiji. Ovaj projekat UEFA je ocenila kao jedan od tri najbolja projekta u Evropi. Tim povodom u Pirotu, koji je danas bio centar fudbalske Srbije, na prigodan način, uz dodelu priznanja i zahvalnica, obeležen je vredan jubilej – prvih dvadeset godina Mini – Maksi lige. Ljude iz Fudbalskog saveza Srbije, Kosova i Metohije, Vojvodine i drugih regiona naše zemlje najpre je pozdravio, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, izrazio je veliko zadovoljstvo što je Pirot, kao grad fudbala i uopšte sporta, domaćin obeležavanja jubilarne godišnjice jednog izuzetnog projekta kao što je Mini – Maksi liga.

“Pirot jeste grad fudbala i grad sporta, jer mi nastojimo da razvijamo sve sportove i u pogledu infrastrukture i izdvajanja sredstava iz budžeta za razvoj sporta. Cilj nam je da deca iz Pirota mogu da se bave sportom koji požele, naravno, u dobrim uslovima. Bazični fudbal i fudbal kao najmasovniji sport zahteva najviše novca iz budžeta, s obzirom da imamo veliki broj fudbalskih timova, a veoma nam je važna i Mini – Maksi liga koja uključuje i devojčice. Zahvaljujem se svima na dosadašnjoj saradnji, i nadam se da će ona biti još bolja i da ćemo još više poboljšati uslove za bavljenje sportom. Imamo podršku Fudbalskog saveza Srbije, ali i regiona. Veoma mi je drago da su sa nama ljudi iz Vojvodine, Kosova i Metohije i drugih regiona Srbije, da se šire poznanstva, razmenjuju iskustva koja mogu biti korisna i u drugim oblastima” – rekao je Vasić.

Gradonačelniku Pirota, Vladanu Vasiću, uručeno je priznanje i dres sa brojem 10 za doprinos razvoju Mini – Maksi lige i sporta u Pirotu.

Igor Janković, konsultant UEFA za omasovljenje fudbala i direktor Sektora za bazični fudbal FSS, je rekao da je Pirot fudbalski grad, da ima veliku istoriju u svakom pogledu i da mu je darago da poruka o postojanju Mini – Maksi lige ide upravo iz Pirota.

“Nije slučajno da smo danas u Pirotu, ništa nije slučajno, i veoma smo zahvalni na srdačnom prijemu kod gradonačelnika. Verujemo da će projekat nastaviti da živi jer je napravljen da okuplja omladinu, decu, najmlađe, i da omogući lokalnim zajednicama da razvijaju sport, pre svega da bi deca imala alternativu u životu i neke bolje i kvalitetnije sadržaje. Suština je dobar, kvalitetan odgoj i pre svega kontinuirana edukacija odraslih koji rade sa decom. Potrebno je stalno osvežavati znanja, a svaki sistem bez kontrole nije dobar. Treba osigurati da samo ono što je najbolje dolazi do dece”- izjavio je, pored ostalog, Janković.

Vladan Škorić, jedan od suosnivača Mini – Maksi lige i predsednik Dečje fudbalske asocijacije Srbije je istakao da je Pirot danas centar fudbalske Srbije kada je u pitanju dečji fudbal.

“S obzirom na situaciju u srpskom fudbalu nije pretenciozno reći da smo mi sigurno najsvetlija tačka, u ovom trenutku, srpskog fudbala. Potvrda toga je i ovih dvadeset godina, skoro sto hiljada učesnika je prošlo kroz ova takmičenja, pre svega igrača, zatim trenera, sportskih radnika. Ono što krasi našu Ligu jeste da je kompletno rukovodstvo od prvog dana zajedno i slobodno se može reći da smo jedna velika porodica. Izlazimo iz svih klišea kada su u pitanju organizacije ovakvog tipa. UEFA nas je proglasila za treći najbolji projekat u Evropi. Mi imamo pored fudbalskih takmičenja i kampove, ali ovo je filozofija jednog načina ponašanja. Raditi sa decom, generalno, a pogotovo u vremenu kada mnoge pošasti vrebaju, je vrlo osetljivo” – rekao je Škorić.

Vladica Tošić, predsednik FSP i koordinator Mini – Maksi lige, smatra da je obeležen izuzetan jubilej uz podršku grada Pirota i fudbalskih poslenika Srbije.

“Pirot je danas prepoznat kao fudbalski centar. Mini – Maksi liga je projekat koji je Pirotu doneo mnogo dobrih stvari, pre svega za razvoj dečjeg fudbala. Mini – maksi liga u Pirotu će nastaviti da živi uz podršku lokalne samouprave i oba fudbalska saveza, jer poruka koju danas šaljemo iz Pirota je  veoma važna za Fudbalski savez Srbije, ali isto tako i za dalji razvoj dečjeg fudbala u Srbiji”- ocenio je Tošić.

Predstavnici Mini – Maksi lige uručili su zahvalnice i priznanja za doprinos razvoja Mini – Maksi lige i Vidojku Panajotoviću, predsedniku Fudbalskog saveza Okruga, i Vladici Tošiću, koordinatoru Mini – Maksi lige za Pirotski ogrug. Za zasluge u realizaciji takmičenja u Mini – Maksi ligi uručen je dres sa brojem 10 sekretaru Fudbalskog saveza Pirota, Svetomiru Đorđeviću.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker