Lokalna samouprava

Pirot ima potrebu za Domom za stare – Bez podrške resornog ministarstva mnoga pitanja ostaju otvorena

Jedna od kapitalnih investicija grada Pirota, koja je u planu da se realizuje u bliskoj budućnosti, jeste izgradnja Doma za stare. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, smatra da je to pitanje od značaja za region o čemu najbolje govore podaci Centra za socijalni rad i Udruženja penzionera koliko se naših starijih sugrađana trenutno nalazi u raznim domovima za stare van Pirota.  gradska izborna komisija grad pirot

“Dom za stare ne možemo da sagradimo sami, niti da dalje rukovodimo tom institucijom sami. To treba da se radi u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i bez njih niti možemo da uposlimo radnu snagu sutra, niti da ta radna snaga bude isplaćivana na efikasan način. Postoji inicijativa i privatnih domova za stare, otvoreni smo i za tu injicijativu, ali bismo želeli da pre svega razgovaramo sa nadležnim ministarstvom da li u Pirotu i pirotskom kraju možemo u okviru tog ministarstva da gradimo Dom. Razmišljali smo i o potencijalnim lokacijama, formirana je jedna ekipa koja je obišla neke domove u Sloveniji kako bismo na jedan human način, na evropskom nivou tretirali to pitanje” – kaže Vasić.

On je dodao da je grad spreman za izradu kvalitetne projektne dokumentacije, neki nacrti već postoje, ali to pitanje je, ipak, neophodno rešavati sa resornim ministarstvom. Pitanje je i koliko je država spremna da uloži novac u izgradnju Doma, zato će se o ovoj temi razgovarati sa ministrom Selakovićem, a za sada je teško reći više detalja, sem činjenice da je potreba grada za Domom za stare evidentna.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker